Francuska ušla u recesiju

Francuska vlada je, međutim, potvrdila prognozu rasta od 0,1% za 2013, uprkos negativnom rezultatu u prvom tromjesečju, očekujući pozitivni preokret u drugoj polovini godine
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.05.2013. 15:02h

Francuska je ušla u recesiju nakon što je u prvom tromjesečju tekuće godine zabilježila pad bruto društvenog proizvoda (BDP) za 0,2 odsto.

Tehnički, Francuska je u recesiji pošto je njen BDP opao u toku posljednja dva uzastopna kvartala, objavio je francuski Institut za statistiku i ekonomska istraživanja INSEE.

Francuska vlada je, međutim, potvrdila prognozu rasta od 0,1 odsto za 2013, uprkos negativnom rezultatu u prvom tromjesečju, očekujući pozitivni preokret u drugoj polovini godine.

List podsjeća i da je kupovna moć francuskih domaćinstava u 2012. godine zabilježila rekordni pad od 0,9 odsto.

Francuska ima rekordnu stopu nezaposlenosti, kao i vrlo nizak stepen povjerenja proizvođača i potrošača. Stopa nezaposlenosti dostigla je 10,6%, a očekuje se da će do kraja ove i tokom naredne godine još više porasti

Francuska se, uz Njemačku smatra zemljom s najjačom ekonomijom i jednom od najstabilnijih članica Evropske unije. Ta zemlja međutim ima i rekordnu stopu nezaposlenosti, kao i vrlo nizak stepen povjerenja proizvođača i potrošača.

Stopa nezaposlenosti dostigla je 10,6 odsto, a očekuje se da će do kraja ove i tokom naredne godine još više porasti.

Službeni rezultati, koje je Eurostat objavio juče, pokazuju da kriza sve žešće napada i najjaču ekonomiju EU - Njemačku. Iako su prve projekcije predviđale rast ekonomije za 0,3 odsto u prvom tromjesečju ove godine, taj rast je samo 0,1 odsto.

Ono što je još značajnije je da je njemačka ekonomija, u odnosu na prošlu godinu, zabilježila pad od čak 1,4 odsto, što je vlast obrazložila velikim štetama koje je prouzrokovala oštra i duga zima.

Evropska komisija predviđa pad od 0,4 odsto na nivou cijele eurozone. Zbog toga je centralna banka početkom maja smanjila kamate na rekordno nizak nivo od čak 0,5 odsto, kako bi stimulisala ekonomski rast, ali ni taj potez zasad nije doneo rezultate.

Barozo sa Olandom u Parizu: Francuska mora da predstavi pouzdan program reformi

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izjavio je da Francuska mora predstaviti pouzdan program strukturnih reformi, jer najnoviji podaci govore da je druga najveća evropska ekonomija skliznula u recesiju.

Barozo, koji će se kasnije danas sastati sa francuskim predsjednikom Fransoa Olandom u Briselu, rekao je da Francuska mora sprovesti reforme, ukoliko želi da od Evropske unije dobije dodatne dvije godine za svođenje budžetskog deficita na granicu od tri odsto BDP-a, kao što je ranije obećala, prenosi Rojters.

Produženje tog roka biće odobreno samo "ako Francuska predstavi pouzdan program reformi kako bi bila u stanju da povrati konkurentnost", rekao je Barozo za radio "Evropa 1".

Galerija

Bonus video: