Robovlasništvo

Velika Britanija bez strategije u borbi protiv trgovine ljudima

Ova zemlja, kako tvrde borci protiv trgovine ljudima, ne prilazi ovom problemu dovoljno ozbiljno
0 komentar(a)
Prostitucija, Bijelo roblje, Trgovina ljudima, Foto: Shutterstock
Prostitucija, Bijelo roblje, Trgovina ljudima, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.05.2013. 10:41h

Velika Britanije jedna je od omiljenih destinacija trgovaca ljudima iz cijelog svijeta

Ova zemlja, kako tvrde borci protiv trgovine ljudima, ne prilazi ovom problemu dovoljno ozbiljno.

London važi za skup grada, ali su neke stvari i dalje nevjerovatno jeftine. Recimo, seks.

Jedna mlada žena je, čini se, stigla iz istočne Evrope. Ponudila se članovime ekipe Al Džazire: 20 funti za seks. To je otprilike 23 eura. Toliko košta nekoliko flaša vina u supermarketu. Ili taksi do kuće.

Da bi ova djevojka sastavila kraj s krajem, mora se naći sa barem deset muškaraca dnevno.

„Ovo nije pitanje ispravnog i pogrešnog, krivice i nevinosti. Mnogi aktivisti tvrde da je najmanja vjerovatnoća da žene koje naplaćuju 23 eura za seks to rade kako bi preživjele ili čak dobrovoljno. A, kad je riječ o trgovini, pitanje je da li su te žene krive za kriminalno ponašanje ili su, zapravo, žrtve", javlja reporter Lorens li iz Sohoa u Londonu.

Ozbiljnije studije koju su nedavno provele Vlada i policija otkrila su da ni na jednom nivou vlasti nema fokusa i spremnosti da se riješi problem trgovine ljudima.

„Vlada to nije učinila prioritetom. Zakon nije jasno definisan, nema odgovornosti ni transparentnosti. Nijedan član Vlade ne ustaje ujutro s mišlju "Danas se moram boriti protiv trgovine ljudima". Nedostaci postoje od samog vrha do dna", ističe Kristijan Gaj iz Centra za socijalnu pravdu.

Neki aktivisti su pokušali problem drugačije predstaviti javnosti - pričom o dvije ambiciozne djevojke iz srednje Evrope koje ništa ne rade i koje nasjednu na uobičajenu zamku: upoznaju šarmantnog mladića koji im ponudi bolji život u Britaniji.

„Naći ću ti dobar posao. Radićemo i štedjeti novac. A, kad se vratimo, imaćemo veliko vjenčanje...“

Zatim ih prodaje i nestaje, ostavljajući ih u raljama prostitucije.

Autori su prikazali film u 13 zemalja Istočne Evrope - u školama, kinima i zgradama vlada, kako bi svima poručili: ako zvuči previše dobro da bi bilo istinito, vjerovatno nije.

Najviši londonski policijski zvaničnici kažu da pokušavaju pronaći osjećajniji pristup ljudima koji su doslovno roblje i koji zaslužuju saosjećanje, a ne hapšenje ili deportaciju.

Jedna stvar koju niko ne osporava jeste obim ovog problema.

Preporučujemo za Vas