Sarkozi žrtvuje EU zbog reizbora?

"Želim Evropu koja štiti svoje građane. Ne želim više ovo surovo takmičenje", kazao je aktuelni predsjednik Francuske
77 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.03.2012. 19:30h

Francuski predsjednik Nikola Sarkozi pozvao je na bolju zaštitu evropskih kompanija i državnih granica u govoru koji je juče održao u okviru predizborne kampanje, ističući mogućnost ponovnog razmatranja šengenskog sporazuma o otvorenim granicama i zalažući se za kampanju "Kupujmo evropsko".

Zauzimajući stav kojim rizikuje da razljuti evropske partnere, Sarkozi je kazao da je vrijeme da se podrže lokalne kompanije i zaustavi nekontrolisani priliv imigranata i jeftine robe iz uvoza, prenio je Rojters.

Obraćajući se na konferenciji u Parizu pred oko 30.000 prisutnih, Sarkozi je kazao je da je potrebno uvesti sistem sankcija kako bi se uspostavila kontrola ulaska ilegalnih imigranata u Evropu, te da bi Francuska mogla da se povuče iz šengen zone ukoliko se ne postigne napredak.

On je takođe naveo da je potrebno uvesti zakon sličan inicijativi „Kupujte američko“ u SAD kojim bi se od evropskih vlada tražilo da favorizuju evropske proizvode i njihovu kupovinu napomenuvši da će, ukoliko ne bude napretka u ovoj oblasti, Francuska jednostrano primijeniti te mjere.

"Želim Evropu koja štiti svoje građane. Ne želim više ovo surovo takmičenje", kazao je aktuelni predsjednik.

"Kažem ne Evropi koja otvara svoja tržišta kada to drugi ne rade. Takvo ponašanje ne znači prihvatanje slobodne trgovine, nego prihvatanje da Evropa bude neka vrsta sita".

U Sarkozijevom govoru je nedostajalo ideja iz sfere ekonomske politike koje su mnogi posmatrači očekivali nakon nagovještaja da će u Vilpintu (dio Pariza) otkriti cjelokupni program za izbore čiji će se prvi krug održati u aprilu, a drugi u maju.

Protivnici kažu da nedostatak kompletnog manifesta čini da Sarkozijeva kampanja izgleda proizvoljno i loše pripremljeno.

Umjesto tog programa, njegovo označavanje Evrope kao glavnog krivca za ekonomske probleme Francuske izgleda kao jasan zaokret ka krajnjoj desnici i njenim glasačima, čiji su mu glasovi prijeko potrebni kako bi popunio zaostatak za protivkandidatom iz redova socijalista Fransoa Olandom i osvojio još jedan predsjednički mandat, naveo je Rojters.

Njegova prijetnja da će, ukoliko to bude potrebno, reagovati jednostranim mjerama kako bi se zaštitila francuska ekonomija potpuni je zaokret od obećanja koje je dao 2007. da, što se njega tiče, francuska posvećenost sporazumima EU nikada više neće biti dovedena u pitanje i predstavlja rizik od zatezanja odnosa sa Briselom.

"Umjesto da kaže da Francuska jedino može funkcionisati u Evropi, on gotovo da govori suprotno - da Evropa mora raditi ono što joj kaže Francuska, inače će to Francuska ionako sama uraditi", ocijenio je politički analitičar Rolan Kajrol.

"Ovakav ultimatum je nešto što bi moglo izazvati probleme u funkcionisanju EU".

Galerija

Bonus video: