Fiat prekinuo proizvodnju modela 500L zbog manjka djelova?

Iz kompanije su saopštili da to što nijesu primili komponente predstavlja "ozbiljan problem" i izaziva "štetu" proizvođačima automobila u Italiji
1 komentar(a)
Fiat, Foto: Tanjug
Fiat, Foto: Tanjug
Ažurirano: 13.05.2013. 16:09h

Samo nekoliko dana pošto je isporučen prvi kontigent za američko tržište, Fiat je saopštio da, zbog kašnjenja u isporuci određenih djelova iz Italije, prekida proizvodnju u dvije fabrike u Evropi od kojih je jedna u Srbiji.

Kako piše američki Market Watch, a prenosi B92, Fiat je saopštio da to što nijesu primili komponente predstavlja "ozbiljan problem" i izaziva "štetu" proizvođačima automobila u Italiji.

I Fiatova sestrinska firma Fiat Industrial, koja proizvodi kamione i traktore, takođe je objavila da je suspendovala proizvodnju u svojoj fabrici iz istog razloga.

Dobavljač koji pravi problem, kako piše Market Watch, je Selmat Group, koja se nalazi kod Torina u Italiji.

I Fiat i Fiat Industrial su morali da zaustavljaju ili stopiraju proizvodnju i ranije ove godine kada je takođe dolazilo do kašnjenja sa isporukom kompnenti Selmat grupe. To je privatna kompanija koja proizvodi plastične djlove za unutrašnjost vozila kao i panele na vratima.

Fiat je saopštio da je stopirao proizvodnju u fabrici u Srbiji gde se proizvodi novi 500L koji se prodaje i na američkom tržištu. Isto se desilo i u fabrici blizu Torina, gdje luksuzni sportski brend Maserati proizvodi novu verziju Quattroporte sedan-a.

Fiat Industrial je saopštio da je zaustavljena proizvodnja i u madridskoj fabrici Iveko kamioni.

Zbog svega toga Fiatove akcije su pale na Milanskoj bezri za 0,4 odsto na 4,83 eura, dok su akcije Fijat industrijal pale 0,9 odsto na 8,8 eura.

Kako piše Market Watch, zvaničnici Selmat grupe nisu bili dostupni za komentar.

Bonus video: