Papa Franjo proglasio svecima 800 hrišćanskih boraca

Na današnjoj svečanosti, po prvi put su jedna kolumbijska i jedna meksička časna sestra proglašene sveticama
8 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.05.2013. 15:57h

Papa Franjo, na svojoj prvoj svečanosti "proglašavanja svetaca", proglasio je svecima 800 hršićana koji su se 1480. godine borili na jugu Italije protiv Osmanlija, javlja dopisnik agencije Anadolija.

Prema odluci svog prethodnika, pape Benedikta XVI, da poginule u Otrantu proglasi svecima, danas je na trgu Svetog Petra u Vatikanu održana svečanost kojoj je prisustvovalo stotine hiljada ljudi.

"Dok odajemo počast žrtvama Otranta danas, želimo da Bog onim hrišćanima koji su i danas izloženi nasilju, da hrabrost, lojalnost i sposobnost da na loše odgovaraju dobrim", poručio je papa Franjo.

Kardinal Angelo Amato iz Otranta u regiji Pulja kazao je da se u proglašenju 800 boraca iz Otranta svecima ogleda zaštita ugleda Italijana, katolika i hrišćana. Papa Benedikt XVI donio je odluku o proglašenju 800 osoba iz Otranta svecima 11. februara 2013. godine. Nakon što je abdicirao, njegov nasljednik papa Franjo odlučio je da sprovede njegovu odluku.

Na današnjoj svečanosti, po prvi put su jedna kolumbijska i jedna meksička časna sestra proglašene sveticama. Prvi latinoamerički papa u katoličkoj crkvi, papa Franjo, na današnjoj svečanosti proglasio je 802 osobe svetim i tako postavio novi rekord.

Na naredbu sultana Fatiha Mehmeda, 1480. godine, osmanska vojska pod vodstvom Ahmed-paše krenula je prema Italiji. Tokom 13 mjeseci držali su kulu u Otrantu pod svojim nadzorom, a nakon smrti Fatiha i usljed nedostatka pojačanja, kulu su vratili nazad narodu. U sukobima u Otrantu, 800 ljudi iz tog mjesta, koje su Osmanlije držale kao zarobljenike, prema nekim navodima, pogubljeno je zbog odbijanja da pređu na islam.

Bonus video: