Janša: Vlada Alenke Bratušek je na pogrešnom putu

Bivši premijer Slovenije smatra da politika vladajuće koalicije lijevog centra koja je prije dva mjeseca naslijedila njegovu vladu govori o njenoj ekonomskoj nekompetentnosti
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.05.2013. 16:27h

Bivši slovenački premijer, Janez Janša, ocijenio je pogrešnim mjere sadašnje Vlade Alenke Bratušek, koje imaju za cilj stabilizaciju javnih finansija preko povećanja poreza.

"Povećanje poreza i bezglavo zaduživanje, to je sasvim pogrešan put", rekao je Janša, govoreći na otvaranju izbornog kongresa svoje Slovenačke demokratske stranke (SDS), prenosi SEEbiz.

Prema njegovim riječima, politika vladajuće koalicije lijevog centra koja je prije dva mjeseca naslijedila njegovu vladu govori o njenoj ekonomskoj nekompetentnosti.

On je ocijenio da lijeve vlade, ne misleći na budućnost zemlje i budućih naraštaja, čuvaju stare monopole i privilegije elita koje datiraju još iz komunizma, a dok se ti monopoli ne razgrade u Sloveniji izlazak iz krize nije moguć.

"Potpuno je nerazumljiva odluka Vlade Bratušek, koja se nedavno zadužila 2,7 milijardi eura izdavanjem obveznice u američkim dolarima, umjesto da najprije u ustav unese fiskalno pravilo o ograničenju zaduživanja, zbog koje će buduće generacije za kamate platiti 800 miliona eura više nego što je bilo potrebno jer se zaduživanje moglo osigurati s nižom kamatnom stopom", naveo je Janša.

Alenka Bratušek (Foto: Reuters)

On je kao sasvim pogrešnu nazvao odluku Vlade o stabilizaciji finansija povećanjem poreza na dodatu vrijednost (PDV) i nekih drugih poreza, i najave da će se povećati korporacioni porezi koje je njegova bivša vlada smanjila.

To, prema njegovim riječima, neće djelovati na ekonomski oporavak u Sloveniji, nego će produbiti recesiju, djelujući na pad BDP-a i na gubitak radnih mjesta.

“Slovenija se zbog nemogućnosti nastavka sadašnjeg stanja i zaduživanja nalazi na raskrsnici, gdje jedan put vodi u ukidanje monopola i ekonomski oporavak, a drugi u životarenje, stajanje u mjestu i propadanje", rekao je Janša, najavljujući da njegova stranka neće odustati od normalizacije političkih i društvenih prilika, na kojima insistira od početka svog djelovanja.

Galerija

Bonus video: