Poljska i Njemačka za ukidanje evropskih viza za Ruse

Pozitivna iskustva malograničnog prometa daju potvrdu Briselu da ne treba da oklijeva sa ukidanjem viza Rusima, čim Moskva ispuni tehničke uslove, smatra Lavrov
0 komentar(a)
Granični prelaz EU, Foto: Migrantsrightsscotland.org.uk
Granični prelaz EU, Foto: Migrantsrightsscotland.org.uk
Ažurirano: 11.05.2013. 08:44h

Njemačka i Rusija založiće se kod ostalih članica Evropske unije da se ukinu vize ruskim građanima čim Rusija ispuni dogovorene tehničke korake, saopštili su u Varšavi Gvido Vestervele, šef njemačke diplomatije, i Radoslav Šikorski, poljski ministar inostranih poslova.

Razgovoru je, kako prenosi Beta, prisustvovao i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, a sva trojica visoko su ocijenili projekt malograničnog prometa u koji je uključena Kalinjingradska oblast na granici sa Poljskom.

Pozitivna iskustva malograničnog prometa koji protiče savršeno bez problema, po ocjeni Lavrova, daju potvrdu Briselu da ne treba da oklijeva sa ukidanjem viza Rusima, čim Moskva ispuni tehničke uslove. Šikorski i Vestervele nijesu, međutim, željeli da nagađaju pred novinarima o rokovima vizne liberalizacije.

"Pitanje viza je vrlo osjetljivo. Neke vaznije članice EU bi željele da idu putem ponovnih restrikcija čak prema građanima EU a kamoli prema ljudima van nje. Znamo šta znači mapa puta. To su tehnički koraci. Kada budu ispunjeni, Poljska će biti za to da se vrati režim bez viza", kazao je Šikorski, a sa tim se saglasio i Vestervele.

Poljski ministar je inače podsjetio da je malogranični promet za godinu udvostručio prelaske granica sa dva miliona na četiri miliona godišnje, a da je obrt poljskih trgovina u toj oblasti porastao čak za 30 odsto.

Vestervele, Lavrov i Šikorski sreli su u Varšavi u okviru trilaterale, takozvanog Kalinjingradskog trougla, da razmotre saradnju u regionu Baltika, goruće međunarodne teme kao što je Sirija i saradnju Rusije sa EU i NATO.

Lavrov je odbio je bojazni svog poljskog kolege zbog intenzivnije vojne saradnje Bjelorusije i Rusije i planova da se bliže granicama Poljske otvori ruska vazduhoplovna baza.

Bonus video: