Održana vojna parada u Moskvi

Rusija je danas održala tradicionalnu vojnu paradu na Crvenom trgu u Moskvi u okviru obilježavanja pobede 1945. godine u Drugom svetskom ratu
5 komentar(a)
Vojna parada Moskva, Foto: Beta/AP
Vojna parada Moskva, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.05.2013. 09:11h

Rusija je održala tradicionalnu vojnu paradu na Crvenom trgu u Moskvi u okviru obilježavanja pobjede 1945. godine u Drugom svetskom ratu.

Defileu kroz koji prošlo 11.000 vojnika i vojni kamioni sa strateškim raketama i drugim ruskim naoružanjem, prisustvovao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Tačno u 10.00 prema satu na Kremlju, održan je minut ćutanja na Crvenom trgu, punom vojnika, kao na zvaničnoj tribini, gdje su se nalazili Putin i drugi gosti, zvaničnici i bivši borci.

Defile je organizovao ministar odbrane Sergej Šojgu, koji je učestvovao u defileu. Šojgu je stajao u otvorenoj crnoj limuzini pozdravljajući vojnike i oficire uz tradiocionalni vojnik urlik "Ura".

"Uvijek ćemo se sjećati da je zapravo Rusija, Sovjetski Savez, osujetio odvratne i krvave projekte nacista čime su spriječeni da vladaju svijetom", kratko je podsjetio Putin.

"Naši vojnici su donijeli slobodu i nezavisnost boreći se za otadžbinu, oslobodivši Evropu i donoseći pobjedu čija će veličina ostati u sjećanjima tokom vjekova", dodao je Putin.

Ruski predsjednik je rekao da Rusija danas ulaže velike napore da se sloboda kao velika zaostavština pobjede sačuva.

"Sve činimo da jačamo bezbjednost na čitavoj planeti", rekao je Putin.

Više od 25 miliona Sovjeta je poginulo tokom Drugog svjetskog rata.

Bonus video: