Kraljica Elizabeta održala govor u parlamentu

Na svečanom otvaranju zasijedanja parlamenta britanska kraljica Elizabeta Druga predstavila zakonodavne prioritete vlade za narednu godinu
208 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 08.05.2013. 17:37h

Britanska kraljica Elizabeta Druga predstavila je na tradicionalnom svečanom otvaranju zasijedanja parlamenta, zakonodavne prioritete britanske vlade za narednu godinu.

Među najvažnijim pitanjima našlo se suzbijanje imigracije u trenutku kada stranka britanskog premijera Dejvida Kamerona pokušava da zadrži birače i spriječi jačanje euroskeptične Stranke za nezavisnost Velike Britanije.

Kraljica svake godine čita govor u Gornjem domu na sjednici koje je po ceremonijalnosti i istorijskoj simbolici bez premca u tradiciji parlamenata, ali tekst zapravo sadrži predloge zakona za koje premijer i vlada žele da budu usvojeni u narednoj godini.

Ove godine, govor je bio relativno kratak, sa oko 20 predloga novih zakona. Elizabeta Druga je, prije svega, obećala nove mjere za suzbijanje imigracije.

Kraljica je predstavila predlog zakona o imigraciji koji za cilj ima da "obezbijedi da ova zemlja privuče ljude koji će dati svoj doprinos, a odvrati one koji neće".

Nacrtom zakona je predviđeno da se ograniči pristup imigranata besplatnoj Nacionalnoj zdravstvenoj službi, pooštri primjena zakona o ljudskim pravima kako bi se olakšale deportacije i da se uvedu kazne za vlasnike kuća i stanova koji iznajmljuju stanove ilegalnim imigrantima.

Kraljica je govorila i o riješenosti vlade da obnovi ekonomski rast, smanji deficit i podstakne otvaranje radnih mjesta investiranjem u infrastrukturu i podrškom malim preduzećima, prenosi AFP.

Elizabeta Druga je nekoliko puta pomenula "ljude koji naporno rade", prenoseći snažnu konzervativnu poruku upućenu tradicionalnijim i starijim biračima, od kojih su mnogi bivši torijevci koji su se posljednjih godina odvojili od konzervativne stranke, nezadovoljni njenim pomjeranjem ka centru i okretanju ka Stranci za nezavisnost.

Prijestolonasljednik princ Čarls i njegova supruga Kamila prisustvovali su zvaničnom otvaranju parlamenta zajedno sa kraljicom, što analitičari ocjenjuju kao znak da princ dobija značajniju ulogu u trenutku kada osamdeset sedmogodišnja kraljica nastoji da revidira neke od svojih obaveza.

Kao što se očekivalo, u govoru nije pomenuta Evropska unija, što je pitanje koje je u posljednje vreme sa krizom eurozone izbilo na vrh političke agende i doprinijelo jačanju Stranke za nezavisnost.

Britanski premijer Kameron za sada odolijeva pritisku da raspiše referendum o britanskom članstvu u EU prije narednih izbora 2015.godine.

Taj pritisak je pojačan prošle nedjelje kada je bivši ministar finansija Najdžel Loson tražio da Britanija napusti EU, što je prvi takav zahtjev jednog torijevca.

Elizabeta Druga kao i suvereni prije nje, na otvaranje parlamenta tradicionalno dolazi u kočijama, sa krunom na glavi, a govor čita sjedeći na prijestolu obučena u purpurnu odeždu sa krznom hermelina.

Galerija

Bonus video: