Irskom premijeru crkva zaprijetila ekskomunikacijom

Katolička crkva u Irskoj zaprijetila je ekskomunikacijom premijeru Endi Keniju ako ne povuče s dnevnog reda glasanje o novom zakonu o abortusu
1 komentar(a)
Enda Keni, premijer Irske, Foto: Reuters
Enda Keni, premijer Irske, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.05.2013. 17:06h

Irska namjerava da legalizuje abortus u slučajevima u kojima je ugrožen život trudnice. Vlada tvrdi da se ništa u praksi neće promijeniti jer, iako je abortus nezakonit u Irskoj, ustavni sud je 1992. godine dozvolio njegovu primjenu u slučajevima kada je trudnica životno ugrožena.

Ipak, odluka suda ostavila je previše mjesta improvizacijama pa irski parlament to sad novim zakonom želi da reguliše. Crkva smatra da je riječ o uvođenju legalizacije abortusa u Irskoj na mala vrata. Uglavnom, nije dugo trebalo čekati na odgovor irskog premijera Crkvi.

Svi imaju pravo na svoje mišljenje, ali, kako je Enda Keni poručio kardinalima i ostalim crkvenim velikodostojnicima, on kao premijer odgovora ustavu, a sadržaj ustava određuje narod.

'Ustav je narodna knjiga, a mi živimo u republici, tako da ja kao šef vlade imam dužnost i odgovornost da donosim zakone u skladu s interesima i željama naroda', pojasnio je crkvenim velikodostojnicima irski premijer što je to sekularna država.

Bonus video: