Štrajkuje 3.500 službenika Savjeta EU zbog najave nižih plata

Evropske institucije prvi put u istoriji planiraju da u narednom budžetskom periodu smanje zarade zaposlenima i pooštre uslove za odlazak u penziju
0 komentar(a)
Savjet Evropske unije, Brisel, Foto: Shutterstock
Savjet Evropske unije, Brisel, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.05.2013. 16:28h

Oko 3.500 službenika Savjeta Evropske unije (EU), institucije koja predstavlja države članice, stupilo je danas u štrajk, u znak protesta protiv planova da im se smanje plate i pooštre uslovi za odlazak u penziju.

U evropskim institucijama se priprema reforma dosadašnjeg sistema obračuna zarada službenicima, odlaska u penziju i sistema napredovanja. Riječ je o reformi u sklopu idućeg budžetskog perioda od 2014. do 2020. godine, za koju je prvi put u istoriji predviđeno manje novca nego u prethodnom razdoblju i u kojem su smanjeni iznosi za evropsku administraciju.

Prema tvrdnjama Unije sindikata, koja je organizovala štrajk, službenicima u evropskim institucijama u narednih 15 godina mogla bi se smanjiti kupovna moć za 60 odsto ako zemlje članice nastave da insistiraju na politici štednje. Sindikati se protive i pomjeranju starosne granice za odlazak u penziju sa 63 na 67 godina.

Prema sadašnjem sistemu, zarade evropskih službenika automatski se povećavaju svake godine u skladu s prosječnim povećanjem troškova života u osam zemalja članica - Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Italiji, Holandiji, Španiji, Belgiji i Luksemburgu, a sada se predlaže da se njihove plate obračunavaju u skladu sa kretanjem zarada javnih službenika u svim zemljama članicama.

Pregovori između triju institucija EU-a o reformi administracije trebalo bi da se završe do kraja juna, a sindikati su najavili nove protestne akcije.

U evropskim institucijama radi oko 50.000 službenika, od kojih najveći broj u Komisiji. Plate nižih službenika kreću se od 2.600 do 4.400 eura, a za više od 4.400 do 18.400, bez raznih dodataka poput onih za rad u inostranstvu ili dječje dodatak.

Bonus video: