Potrošnja u eurozoni pada drugi mjesec zaredom

Najveći doprinos padu maloprodaje u martu dala je Španija gdje je taj parametar oslabio čak 10,5 u upoređenju sa istim mjesecom prošle godine
64 pregleda 0 komentar(a)
Španija, cijene, Foto: Reuters
Španija, cijene, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.05.2013. 19:45h

Nivo maloprodaje u eurozoni pala je u martu drugi mjesec uzastopno, i to 0,1 odsto u odnosu na prethodni mjesec. Evropska statistička institucija podsjeća da je u februaru taj pad bio 0,2 odsto.

Na godišnjem nivou taj pad je izraženiji i iznosi 2,4 odsto, više od očekivanog, ističući bojazan kako za ekonomski rast eurozone posljednjih mjeseci.

Eurostat je saopštio da je zabilježen i pad potrošnje u 17 zemalja koje koriste euro, u određenim kategorijama, poput odjeće i kompjutera.

Ti podaci podudaraju se sa prognozama Evropske komisije koja je u petak projektovala da će ekonomije eurozone na kraju ove godine biti u minusu 0,4 odsto, što je nešto gora projekcija od one u februaru, kada je iznosila 0,3 odsto.

Najveći doprinos padu maloprodaje u martu dala je Španija gdje je taj parametar oslabio čak 10,5 u upoređenju sa istim mjesecom prošle godine.

Slaba potrošnja, kako piše BBC, zabrinula je i Evropsku centralnu banku koja je prošle sedmice, u pokušaju da podstakne rast, smanjila referentnu kamatnu stopu na istorijski minimum od 0,5 odsto.

Zabrinjava i trend rasta nezaposlenosti u zemljama eurozone za koji se predviđa da će ove godine dostići 12,2 odsto.

Iz evropskih institucija sve se češće čuju pozivi državama članica da sprovedu stroge mjere, zbog straha da će smanjenje budžeta smanjiti ekonomski rast.

Bonus video: