Počelo suđenje neonacistima u Minhenu, Beate Čepe optužena za ubistvo 10 ljudi

Čepe je optužena i za učestvovanje u najmanje dva bombaška napada i 15 pljački banaka
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.05.2013. 15:43h

Jedno od najvećih poslijeratnih suđenja neonacistima u Njemačkoj počelo je danas u Minhenu, gdje je na optuženičkoj klupi pet osoba optuženih da su bili dio neonacističke kampanje zastrašivanja imigranata, prenosi agencija Beta.

Glavnooptužena je Beate Čepe (38), optužena za saučesništvo u ubistvu osam Turaka, jednog Grka i jedne policajke u periodu između 2000. i 2007. godine.

Čepe je optužena i za učestvovanje u najmanje dva bombaška napada i 15 pljački banaka koje su izveli njeni saučesnici Uve Mundlos i Uve Benhard. Jedan od njih je ubijen a drugi se ubio u novembru 2011. kada im je policija ušla u trag poslije neuspjele pljačke.

Njih troje su formirali tajnu neonacističku ćeliju “Nacionalsocijalističko podzemlje” (NSU).

Uz Beate Čepe, na optuženičkoj klupi biće i četvorica muškaraca optuženih za pomaganje terorističkoj grupi.

Beate Čepe se brani ćutanjem i nije uopšte progovorila od kada se predala policiji 8. novembra 2011. Njen advokat je odbacio optužbe.

Suđenje se održava u glavnom gradu Bavarske, jer je pet ubistava počinjeno u toj saveznoj njemačkoj državi.

S obzirom na to da se broj osoba za koje se smatra da su pomagali i podržavali NSU do danas popeo na 129, mnogi se pitanju zašto na suđenju u Minhenu na optuženičkoj klupi sjede samo četvorica pomagača. Vlasti na te prigovore odgovaraju navodima da su u toku brojni istražni postupci za koje im još treba vremena, piše DW.

Galerija

Bonus video: