Jako obezbjeđenje u Budimplešti uoči jevrejskog Kongresa

Nakon jučerašnjeg mitinga ultra desničara koji su se protivili održavanju Svjetskog jevrejskog kongresa u Budimpešti, vlada ove zemlje maksimalno pojačala obezbjeđenje ovog događaja
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.05.2013. 16:42h

Svjetski jevrejski kongres počinje svoju 14. generalnu skupštinu večeras u Budimpešti uz izuzetne mjere bezbjednosti zbog nedavnog rasta antisemitizma u toj zemlji.

Ulice oko Hotela Interkontinental gdje se održava trodnevni skup već su zatvorene. Ograničenje saobraćaja i zabrana parkiranja biće na snazi do 8. maja.

Mađarska policija je uklonila sve kante za smeće oko hotela, iz predostrožnosti poslije nedavnog napada u Bostonu u SAD gdje su bombe bile sakrivene u kantama za smeće.

Serž Cvajgenbaum (Serge Cwajgenbaum) predsjednik Evropskog jevrejskog kongresa rekao je za Frans pres da mnogi nisu željeli da dođu zbog takvih bezbjednosnih mjera i da im se ne sviđa što se vraćaju vremena kada skup mora da se odvija pod policijskom zaštitom, ali da su željeli da pokažu solidarnost sa jevrejskom zajednicom u Mađarskoj koja broji 100.000 ljudi.

"Istovremeno željeli smo da damo vrlo jak signal političarima i posebno premijeru i mađarskoj vladi", rekao je on na margini skupa.

Broj antisemitskih incidenata porastao je u Mađarskoj 2012. i Svjetski jevrejski kongres očekuje da Budimpešta preduzme mjere.

"Treba nešto da se promijeni, to je poruka koju danas donosimo", rekao je Cvajgenbaum. On je istakao da je najefikasniji način borbe protiv antisemitizma imati efikasne zakone. Istakao je da u zemljama gdje je na snazi vladavina prava ne mogu da se tolerišu pokreti sa sloganima iz vremena fašizma, i ne može se tolerisati da političke organizacije mogu da se izražavaju na otvoreno antisemitski i ksenofobni način.

Neonacisti marširali Budimpeštom >>>

"Treba imati vrlo stroge zakone, kao oni što su nedavno usvojeni u Grčkoj gdje je grčka vlada zabranila antisemitske demonstracije i upozorila poslanike ekstremne desnice da mogu da izgube parlamentarni imunitet i budu izvedeni pred sud. Tu vrstu zakona očekujemo od ove zemlje", rekao je Serž Cvajgenbaum.

Mađarski premijer, konzervativac Viktor Orban bi mogao da odgovori na ta očekivanja u svom govoru večeras pred 500 delegata Svjetskog jevrejskog kogresa.

Skupu će prisustvovati i izraelski ministar enegetike Šalom Silvan i Peter Feldmajer predsjednik Asocijacije jevrejskih zajednica u Mađarskoj.

Miting mađarske ultradesničarske Jobik partije održan je juče u Budimpešti, uprkos vladinim naporima da ga zabrani zbog njegove antisemitske prirode.

Bonus video: