Pješčana planina na jugu Francuske guta puteve, kuće i čitave šume

Zbog neobične lokacije dine, ona je postala popularna turistička destinacija, koju godišnje posjeti preko milion turista
1 komentar(a)
Ažurirano: 04.05.2013. 07:02h

Džinovska pješčana dina duga tri kilometra, široka 500 metara i visoka 100 metara, koja se nalazi na obali gradića La Teste de Buš, 60 kilometara od Bordoa, širi se tako što bukvalno guta kuće, puteve i šume.

Ovaj dio francuske obale podsjeća više na Saharu nego na evropsku teritoriju. Atlantski vjetrovi su "zaslužni" za stvaranje peščane dine Pila koja se širi brzinom od pet metara godišnje, i koja se dvostruko uvećala u posljednjih sto godina.

Zbog neobične lokacije dine, ona je postala popularna turistička destinacija, koju godišnje posjeti preko milion turista. Dugi periodi oseke na francuskim obalama takođe uveliko doprinose njenom širenju, jer vjetrovi nanose pijesak sa dna obala ka ovoj "planini".

Nalazi koje su naučnici skupili prikazuju i ugljene supstance na obalama "Plažne dine" kako je nazivaju stanovnici gradića La Teste de Buš, što ukazuje da su se tu nalazile i mnogo starije šume, koje su nestale nakon naleta vjetrova i pijeska tokom vjekova.

Bonus video: