Reporteri bez granica: Putin "predator" slobodnih medija

U izvještaju se ističe da je od 2000. godine, kada je Putin osvojio prvi predsjednički mandat, najmanje 29 novinara ubijeno zbog njihovog posla
1 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Beta/AP
Vladimir Putin, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.05.2013. 19:14h

Reporteri bez granica objavili su listu od 39 “predatora slobode informacija” povodom Svjetskog danas slobode medija, a najoštrije kritike su uputili ruskom predsjedniku.

“Ako bi samo jedna riječ bila potrebna da se opiše Putin – to bi bila frenetična kontrola. Putinova retorika je od maja 2012. godine, kada je ponovo postao predsjednik, postala još militantnija, kao iz vremena hladnog rata”, ocijenjeno je u izvještaju ove organizacije, prenosi Oslobođenje.

U izvještaju se ističe da je od 2000. godine, kada je Putin osvojio prvi predsjednički mandat, najmanje 29 novinara ubijeno zbog njihovog posla.

U izvještaju su kao “predatori slobode informacija” navedeni i lideri bivših sovjetskih republika, uključujući Bjelorusiju, Turkmenistan i Uzbekistan.

Kremlj nije komentarisao izvještaj, mada je u prošlosti ocjenjivao slične dokumente kao pristrasne. Reporteri bez granica su i prošle godine Putina navele kao “predatora”.

Bonus video: