Slovenija prodala obveznice za 3,5 milijardi dolara

Za kupovinu petogodišnjih obveznica vrijednih milijardu dolara, uz prinos od 4,95 posto, i 10-godišnjih obveznica vrijednih 2,5 milijardi dolara, uz prinos od 6 posto, zabilježeno je veliko interesovanje investitora
0 komentar(a)
Alenka Bratušek, Foto: Beta/AP
Alenka Bratušek, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.05.2013. 08:33h

Slovenija je na međunarodnom finansijskom tržištu uspješno izdala obveznice na rok od pet i 10 godina za 3,5 milijardi američkih dolara, što će joj omogućiti servisiranje kreditnih obaveza i budžetskih potreba do kraja ove godine, objavili su danas slovenački mediji.

Za kupovinu petogodišnjih obveznica vrijednih milijardu dolara, uz prinos od 4,95 posto, i 10-godišnjih obveznica vrijednih 2,5 milijardi dolara, uz prinos od 6 posto, zabilježeno je veliko interesovanje investitora. Zbog toga su postignuti prinosi nešto bolji od prvobitnih procjena, iako je agencija za ocjenu boniteta "Moody's" u utorak rejting slovenačkih državnih obveznica zbog problema u bankarskom sistemu snizila za dva stepena, javio je danas Slovenački radio.

Slovenački mediji prenose ocjene finansijskih stručnjaka prema kojima je vlada premijerke Alenke Bratušek prodajom obveznica, uz visoke kamate, samo "kupila vrijeme" u kojem će morati da sprovede najavljene mjere sanacije bankarskog sistema i fiskalne stabilizacije ukoliko namjeravaju da ubuduće do finansijskih sredstava na međunarodnom tržištu dolaze po boljim uslovima.

Ruski ministar danas u posjeti Sloveniji

Ruski ministar spoljnjih poslova Sergej Lavrov će danas na poziv svog kolege Karela Erjaveca doputovati u radnu posjetu Sloveniji, gdje će prije svega razgovarati o unaprjeđenju privredne saradnje.

Odnosi između dvije države se u Sloveniji ocjenjuju kao veoma dobri, a najvažniji zajednički projekat gasovod Južni tok koji u Sloveniju donosi rusku investiciju od 1,1 miljarde eura trebalo bi da ih digne na još viši nivo.

Trgovinska razmjena između Rusije i Slovenije je prešla 1,2 milijarde eura.

Ministri dvije države razgovaraće i o drugim temama i potpisati međuvladin sporazum o vojnim grobovima kao i program saradnje dvije vlade u kulturi, nauci, obrazovanju i sportu od 2013. do 2015.godine.

Sa ruskim ministrom će danas razgovarati i predsjednik Slovenije Borut Pahor kao i premijerka Alenka Bratušek.

Bonus video: