Donji dom parlamenta: Nezavisnost Škotske bi ugrozila ugled Britanije

Referendum o nezavisnosti Škotske je zakazan za 18. septembar 2014.
7 komentar(a)
Škotska zastava, Foto: Independent.co.uk
Škotska zastava, Foto: Independent.co.uk
Ažurirano: 02.05.2013. 09:04h

Međunarodni ugled Velike Britanije biće ugrožen ukoliko Škotska na referendumu naredne godine postane nezavisna, upozorio je Komitet za inostrane poslove Donjeg doma britanskog parlamenta.

Komitet je, u izvještaju, naveo da bi razlaz sa Škotskom umanjio uticaj Britanije u Evropskoj uniji i potvrdio stav da je Britanija svjetska sila čija moć nepovratno propada, prenosi agencija AFP.

Škotska vlada je taj izvještaj, kako prenosi radio Slobodna Evropa, nazvala "stranačkim", istakavši da se Komitet sastoji isključivo od članova koji se protive nezavisnosti Škotske.

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, u kojem Britaniju čine Engleska, Škotska i Vels, stalna je članica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, članica NATO-a sa nuklearnim naoružanjem, i treća po veličini privreda u okviru Evropske unije.

U izvještaju se navodi da je "teško izmjeriti" uticaj eventualne nezavisnosti Škotske po međunarodni ugled ostatka Ujedinjenog Kraljevstva, "ali zaključujemo da je određeni stepen oštećenja ugleda neizbježan".

Komitet je, takođe, ponovio prethodna upozorenja vlade u Londonu da će u slučaju izglasavanja nezavisna Škotska vjerovatno morati ponovo da se prijavi za članstvo u međunarodnim organizacijama kao što su UN, EU i NATO.

Referendum o nezavisnosti Škotske je zakazan za 18. septembar 2014. kad će tamošnjim glasačima biti postavljeno pitanje - "Da li Škotska treba da bude nezavisna zemlja".

Bonus video: