BBC prenio zvanični izvještaj: Avion imao bliski susret sa NLO-om

NLO je prošao samo 90 metara ispod aviona, a pilot je obavijestio kontrolu leta da je opasnost od sudara bilo jako visoka
56 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 01.05.2013. 12:26h

Putnički avion Erbas A320 je 2. decembra prošle godine zamalo izbjegao susret sa neidentifikovanim letećim objektom kada je sletao u Glazgov, piše BBC.

NLO je prošao samo 90 metara ispod aviona, a pilot je obavijestio kontrolu leta da je opasnost od sudara bilo jako visoka.

Međutim, ništa se nije prikazalo na radaru, a do danas nije utvrđeno o čemu se radi, stoji u izvještaju UK Erproks Borda, koji se bavi istraživanjem izbjegnutim vazdušnim sudarima.

"Istraga sprovedena na dostupnim izvorima nadziranja nije rezultirala pronalaskom bilo kakvih tragova aktivnosti koja bi odgovarala onoj koju je opisao pilot Erbasa".

Avion je letio na visini od otprilike 1.200 metara kad su pilot i kopilot uočili letjelicu koja je prošla tačno ispod njih prije nego što su stigli bilo kako reagovati.

Obojica su istovjetno opisali objekat plave, žute i srebrne boje, s odvojenim prednjim dijelom i definitivno veći od balona za letenje.

Pilot je potom upitao kontrolu leta jesu li komunicirali s nekim u tom području s obzirom na to da se on "prilično približio" plavo-žutoj letjelici, ali sa Zemlje je stigao negativan odgovor.

Jedino što je zabilježeno jeste pojava na radaru u Prestviku gdje je očitan "neidentifikovani trag" 1,3 nautičke milje istočno od lokacije aviona 28 sekundi prije njihove prijave.

Nakon što su se spustili pilot je ispričao kontroloru leta: "Čini se da smo se promašili samo za nekoliko metara, to je prošlo direktno ispod nas. U pitanju nije moglo biti više od 10 sekundi razlike. Nismo mogli odrediti niti smjer u kojem se kretalo".

Zaključak Erproksa je da je malo vjerovatno da se radi o nekoj poznatoj letjelici, poput helikoptera ili balona, jer je nije bilo na radaru.

Nije isključeno da je mogao biti paraglajder, ali to je malo vjerovatno zbog niske temperature vazduha i redovnog vazdušnog prometa u toj oblasti.

"Nismo uspjeli doći do zaključka ko bi mogao biti najizgledniji kandidat za presretanje puta Erbasu, članovi odbora imali su premalo informacija kako bi utvrdili uzroke rizika", stoji na kraju zvaničnog izvještaj.

Galerija

Bonus video: