Uvoze iz Engleske

Oslu nedostaje smeće za grijanje

Pošto se radi o sredini koja je ekološki vrlo osviještena pa se veliki dio smeća prerađuje, Oslo je počeo da "pati" od nestašice glavnoga izvora energije
54 pregleda 2 komentar(a)
smeće, Foto: Shutterstock
smeće, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.05.2013. 11:40h

Dok se ostali glavni gradovi Evrope suočavaju sa nedostatkom svježih investicija i novih radnih mjesta, glavni grad jedne od najrazvijenijih država svijeta, Norveške, muku muči s nedostatkom - smeća.

Skoro polovina grada i većina škola u Oslu grije se upravo spaljivanjem smeća, ali, pošto se radi o sredini koja je ekološki vrlo osviještena pa se veliki dio smeća prerađuje, taj grad je počeo da "pati" od nestašice glavnoga izvora energije.

Smeće su počeli uvoziti iz Engleske, Irske i Švedske.

"Volio bih uvoziti i iz SAD-a. Transport morem je jeftiniji", rekao je šef od pogona za preradu smeća, Pal Mikkelsen New York Timesu.

Isti problem muči i neke druge zemlje i gradove Sjeverne Evrope koji su posljednjih godina toplotnu energiju počeli da proizvode spaljivanjem smeća.

S obzirom na to da je Norveška jedan od deset najvećih izvoznika nafte i plina, ima velike rezerve uglja i vrlo razgranatu mrežu hidroelektrana, činjenica da se grije na smeće nekima je potpuno bizarna. Međutim, Mikkelsen objašnjava da je spaljivanje smeća "igra obnovljivom energijom kako bi se smanjila upotreba fosilnih goriva".

Iako u Evropi ima gradova koja se "dave" u smeću, poput Napulja, Oslo ipak ne prihvata bilo kakav otpad. Radije uzima "čišće i sigurnije" englesko smeće.

Preporučujemo za Vas