"VLADE SU PLAŠLJIVE"

Habermas očitao bukvicu Evropskoj uniji

"Više demokratije i više solidarnosti u Evropi“, poručio je na predavanju u Levenu Jirgen Habermas. Da li je ta poruka do onih do kojih treba da stigne?
58 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 29.04.2013. 13:13h

U belgijskom gradiću Leven 500 studenata je u amfiteatru Katoličkog univerziteta sa nestrpljenjem čekalo da im se obrati Jirgen Habermas. Za predavanje slavnog njemačkog filozofa, kojem je 83 godine, vladalo je toliko interesovanje – toliko da su studenti koji nisu mogli da dođu do ulaznica, celi događaj pratili na univerzitetskom dvorištu gde je postavljen projektor sa platnom.

"Demokratija, solidarnost i evropska kriza“, tako je Habermas naslovio svoje predavanje. U publici je bio i predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej, dakle čovjek koji je odgovoran za koordinaciju mjera protiv krize u EU.

"Potrebna nam je solidarnost“

Habermas je oštro kritikovao politiku Evropske unije, rekavši da se ona srozala na nivo tehnokratije koja se prilagođava finansijskim tržištima. Međutim, prema njegovim riječima, potrebno je razviti nadnacionalnu demokratiju, u kojoj i dalje ima mjesta za nacionalne države, koje bi morale da predaju nadležnosti iz domena svog suvereniteta.

"Ako žele da sačuvaju monetarnu uniju, više nije dovoljno da se daju krediti kako bi se popravila konkurentnost prezaduženih zemalja, kada se uzmu u obzir njihove strukturne razlike. To nije dovoljno!“, bio je izričit Habermas, dodajući da je neophodna solidarnost i kooperativan pristup, koji mora proisteći iz zajedničke političke perspektive.

Potom je zatražio demokratizaciju Evropske unije kao i demokratsku kontrolu Evropskog sajveta, čiji je predsjedavajući Herman van Rompej pažljivo slušao predavanje.

Habermas je zahtijevao sazivanje novog Konventa koji bi predložio novi ugovor za Evropsku uniju. Filozof je rekao da ključeve promjene Unije u rukama drži Njemačka vlada.

Njemačka, po njegovom mišljenju, ima vodeću ulogu u Uniji na osnovu ekonomske snage i brojnosti stanovništva, ali ni u kom slučaju ne bi smjela da se uputi na samostalan nacionalni put. Ne radi se o „njemačkoj Evropi“ već o „Njemačkoj u Evropi“, naglasio je njemački filozof. Ako se želi zadržati monetarna unija, tvrdi Habermas, onda je potrebno stvoriti političku uniju.

„EU se upravo mijenja“

Van Rompej je podsjetio da je i on sam 1968. počeo da studira filozofiju. Već tada je Habermas bio poznat kao profesor sociologije na frankfurtskom Univerzitetu. Van Rompej ne krije da izuzetno cijeni nemačkog filozofa, ali i da se u prethodnom razgovoru nisu složili baš u svemu, jer političari i intelektualci prirodno imaju različite uloge.

Foto: Reuters

Habermas je rekao, da ima razumijevanja da Evropski savjet oklijeva da donese dalekosežne odluke: „Niko ne odustaje rado od sopstvene moći, ali ekonomske činjenice će iznuditi promjenu“.

Herman van Rompej je u svom kratkom obraćanju protivrječio Habermasu, tvrdeći da su brige o iskušenju da neke članice Unije, recimo Njemačka, pođu svojim putem pretjerane. Van Rompej je naglasio da su sve članice dobro integrisane u Uniju i da je nastao osjećaj zajedništva.

„Izbalansirati mjere štednje“

Poslije predavanja u Levenu, Habermas je odgovarao na pitanja. Jedno od njih se odnosilo na stroge mjere štednje koje zagovara Njemačka zajedno sa ostalim solventnim zemljama.

"Ja bih bio za više uravnoteženu ekonomsku politiku, koja bi obuhvatila i ciljane investicione programe za regije ili za cijele zemlje. To bi bila protivteža tendenciji, koja se sve više širi, a to je da prilikom oslanjanja na konkurentnost i druge temeljne vrijednosti razlike između zemalja članica postaju sve veće“.

Habermas je sa osmjehom dodao da on ipak nije političar.

„Još uvijek sanjamo“

Više demokratije i više solidarnosti u Evropi – taj zahtjev se svidio brojnim studentima u Levenu. Jedan od njih je Peter Omsels koji upravo piše doktorski rad iz oblasti menadžmenta državne uprave.

On kaže da je na predavanju shvatio da je Evropska unija prevalila veliki put, ali da je pred njom još duži put. On smatra da Habermasova kritika govori upravo iz srca mlađih Evropljana: „Još uvijek imamo san o evropskoj ideji, ali smo razočarani time kako političari trenutno vode Evropu“.

Na kraju predavanja Jirgen Habermas je pogledao na ručni sat i izvinio se prisutnima jer je opet predavanje ispalo duže nego što je očekivao. To je izazvalo smjeh u amfiteatru. Habermas je poručio političkoj eliti Evropske unije: „Vlade su previše plašljive. Evropska pitanja se moraju dati ljudima da na referendumima odlučuju o njima“.

Galerija

Preporučujemo za Vas