Antiratni protest ispred baze britanskih vazdušnih snaga

Britanskim operacijama bespilotnih letjelica se do ove sedmice upravljalo samo iz baze američkih vazduhoplovnih snaga u Nevadi
0 komentar(a)
Bespilotna letjelica, Foto: Presstv.ir
Bespilotna letjelica, Foto: Presstv.ir
Ažurirano: 27.04.2013. 18:30h

Antiratni protest organizovan je ispred baze britanskih Kraljevskih vazduhoplovnih snaga odakle je ove sedmice počela kontrola letova bespilotnih letjelica u Avganistanu.

Britansko ministarstvo odbrane je saopštilo da se oni koji rukovode letjelicama strogo pridržavaju istih zakona oružanih sukoba

Britanskim operacijama bespilotnih letjelica se do ove sedmice upravljalo samo iz baze američkih vazduhoplovnih snaga u Nevadi. Ministarstvo odbrane saopštilo je u četvrtak da je nova jedinica za upravljanje bespilotnim letjelicama počela da radi iz baze Vodington na istoku Engleske.

Letjelice "riper" se koriste za obavještajne misije i nadzor, ali su opremljene i raketama i bombama, saopštilo je ministarstvo. Ispred baze se okupilo oko 400 aktivista, koji kažu da letjelice previše olakšavaju izvođenje smrtonosnih napada na daljinu i daleko od očiju javnosti.

Zbog upravljanja na daljinu, ne postoji rizik za britanske snage i to "olakšava upotrebu oružja a političarima je zbog toga mnogo lakše da se uključe u rat", rekao je jedan od aktivista Kris Kol.

Britansko ministarstvo odbrane je saopštilo da se oni koji rukovode letjelicama strogo pridržavaju istih zakona oružanih sukoba i obavezani su istim jasno definisanim pravilima kao i drugi piloti Kraljevskih vazduhoplovnih snaga.

Bonus video: