Šulc: Vlade članica EU idu suviše daleko u politici štednje

"Argument koji kaže da se smanjenjem državnih budžeta vraća povjerenje investitora, očigledno je pogrešan"
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.04.2013. 10:31h

Vlade zemalja EU idu "suviše daleko" u politici štednje, ocijenio je danas predsjednik Evropskog parlamenta, nemački socijaldemokrata Martin Šulc u intervjuu za belgijski list "Echo".

"Na nacionalnom nivou, otišli smo suviše daleko u politici štednje.

Argument koji kaže da se smanjenjem državnih budžeta vraća povjerenje investitora, očigledno je pogrešan", rekao je Šulc.

U Evropi se vodi žustra debata o štednji i oporavku privrede zbog recesije i ogromne nezaposlenosti.

Šulc smatra da nacionalne privrede mogu da se oporave samo pomoću strateških investicija za podsticanje privrednog rasta.

Zamor u eurozoni: Njemačka ne popušta oko mjera štednje >>>

Osvrćući se na stav njemačke kancelarke Angele Merkel, koja je veliki pobornik stezanja budžetskog kaiša, Šulc je rekao da se ne može optužiti Angela Merkel da sama odlučuje, kad ima još 26 evropskih lidera za stolom Evropskog savjeta i da tu Njemačka ima samo jedan glas.

Jedini koji se suprotstavio takvom pristupu je francuski predsjednik Fransoa Oland, koji traži paket mjera za podsticanje rasta, rekao je Šulc, ali se i upitao gdje su te mjere i ukazao da će 22. maja tokom narednog samita skrenuti pažnju evropskih lidera na to pitanje.

Govoreći o projektu Evropske unije, sada kad se približavaju evropski izbori 2014, on je rekao da razumije ljude koji su razočarani i ocijenio da se "Evropska unija nalazi u žalosnom stanju".

Rekao je da su građani razumljivo skeptični i da je EU neefikasna, da nije transparentna u donošenju odluka i da treba priznati da ljudi više ne razumiju kako ona funkconiše.

Galerija

Bonus video: