Odbijen zahtjev članice "Pusi Rajota" za puštanje na slobodu

"Dovoljno vremena sam provela u radnom logoru" rekla je Tolokonjikova, tokom sednice
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.04.2013. 19:05h

Sud u Moskvi odbio je danas zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu jedne od članica ruske grupe Pusi rajot, Nadežde Tolokonjikove, navodeći da se osuđenica nije pokajala.

"Puštanje Tolokonjikove na slobodu bi bilo preuranjeno", rekla je sudija Lidija Jakovljeva, i dodala da se 23-godišnja članica pank grupe nije pokajala za ono što je učinila, ali da tokom izdržavanja kazne do sada nije imala nijedan disciplinski prekršaj.

Sudija je kazala i da argumenti odbrane nisu bili ubjedljivi. Pošto je sud saopštio svoju odluku, prisutni u sudnici, gdje su između ostalih bili i roditelji Tolokonjikove, su uzvikivali "Sramota".

Odbrana je u zahtjevu za puštanje na slobodu navela da Tolokonjikova treba da bude puštena na slobodu, pošto ima kćerku, a poslije odluke suda je saopštila da će uložiti žalbu.

"Dovoljno vremena sam provela u radnom logoru" rekla je Tolokonjikova, tokom sednice.

Prema ruskom zakonu, svaki osuđenik može da bude uslovno pušten na slobodu, pošto odsluži polovinu kazne. To je slučaj Tolokonjikove, koja je tokom suđenja već bila šest mjeseci u pritvoru.

Nadežda Tolokonjikova, Marija Aljohina i Jektarina Samucevič osuđene su 17. avgusta 2012. na po dvije godine zatvora za huliganstvo, pošto su u februaru u hramu Hrista Spasitelja izvele performans u okviru kojeg su otpjevale pjesmu "Bogorodice, Putina progoni".

Nakon što su uložile žalbu, presuda Tolokonjikovoj i Aljohinoj je potvrđena, a Jektarina Samucevič osuđena je na uslovnu kaznu.

Tolokonjikova je upućena u radni logor u region Mordovija, udaljen 500 kilometara od Moskve.

Galerija

Bonus video: