Sjutra izbori na Islandu: Izvjesna pobjeda opozicije

Stranke vladajuće koalicije, socijaldemokrate iz Alijanse i Pokret ljevice i zelenih, izgleda da očekuje težak poraz, uz mogućnost da Pokret ni ne uđe u parlament
1 komentar(a)
Ažurirano: 26.04.2013. 08:35h

Građani Islanda sjutra glasaju na parlamentarnim izborima na kojima je opozicija desnog centra favorit pošto se očekuje da će birači kazniti koaliciju ljevice koja ih je razočarala poslije finansijske krize, ocjenjuje AFP.

Dvije stranke koje se bore za mjesto premijera su Stranka za nezavisnost, stranka desnice koja tradicionalno dominira u političkom životu Islanda, i Napredna stranka, stranka centra.

Prema posljednjim anketama, sprovedenim 17. i 18. aprila, te dvije stranke su gotovo izjednačene, na oko 25 odsto podrške.

Za razliku od opozicije, stranke vladajuće koalicije, socijaldemokrate iz Alijanse i Pokret ljevice i zelenih, izgleda da očekuje težak poraz, uz mogućnost da Pokret ni ne uđe u parlament.

Odlazeća vlada je nastala u talasu protesta poslije finansijske krize koja se prelila i na izbore 2009. godine.

Premijerka iz redova socijaldemokrata Johana Sigurdardotir najavila je u septembru da odlazi u penziju. Ona ostavlja zemlju u boljem ekonomskom stanju ali, ipak, nezadovoljnu

Ali, takva vlada nije mogla dugo da potraje, ocjenjuje AFP.

Premijerka iz redova socijaldemokrata Johana Sigurdardotir (70) najavila je u septembru da odlazi u penziju. Ona ostavlja zemlju u boljem ekonomskom stanju ali, ipak, nezadovoljnu.

"Ona je morala da uradi mnogo stvari koje nijedna vlada ne voli da radi, posebno vlada ljevice - smanjenje troškova, povećanje poreza, jednom riječju smanjenje kvaliteta života", objašnjava islandski profesor političkih nauka Gunar Kristinson.

On kaže da su "izbori 2009. bili veliki zaokret ulijevo". Međutim, "izbori 2013. ne bi trebalo da budu veliki zaokret udesno, već prije vraćanje u ravnotežu, vraćanje u normalu u islandskom političkom životu", dodaje Kristinson.

Iz cijele situacije na prvom mjestu je profitirala Napredna stranka koja je prošle godine bila daleko od mogućnosti da ima premijera, a sad se probila na prvo mjesto u anketama.

Parlament Islanda ima 63 mjesta koja se dijele po proporcionalnom sistemu. Stranka koja osvoji najviše glasova tradicionalno dobija mjesto premijera.

Galerija

Bonus video: