Berluskoni: Novi kabinet da se suprotstavi EU

On je naveo i da bi želio da bude u novoj vladi ministar finansija, ali je priznao da je to malo vjerovatno
0 komentar(a)
Silvio Berluskoni, Foto: Beta/AP
Silvio Berluskoni, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.04.2013. 08:16h

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni, rekao je da bi novi kabinet trebalo da se "suprotstavi" Evropi u vezi sa mjerama štednje.

"Mogli bismo da razmislimo o suprotstavljanju Evropi objašnjenjem da su deficit od tri odsto i fiskalni paket ispravni, ali ne kada se već nalazite u recesiji", rekao je Berluskoni u intervjuu za list "Korijere dela sera".

"Da li će da dođe do zastoja sa EU? Nije neophodno. Ne vidim zajedničko vođstvo u vezi ovog i mislim da čak i Brisel postaje 'uvjeren' da je bilo previše štednje", objasnio je 76. godišnji Berluskoni.

On je naveo i da bi želio da bude u novoj vladi ministar finansija, ali je priznao da je to malo vjerovatno i dodao da bi tu funkciju trebalo da obavlja visoki član njegove partije Renato Bruneta.

Bruneta je poznat po tome što je oštro kritikovao ulogu Njemačke u Evropi, usprotivivši se mjerama štednje koje je usvojila prethodna vlada tehnokrate Marija Montija, uključujući i nepopularni porez na imovinu.

Berluskoni je i ovog puta napao Montija rekavši da je on vršio "teror" time što je utvrđivao "užasne mete".

"Sad nam je potrebna politička vlada koja može da pokrene ekonomiju. Ukoliko zaista to žele i da urade, mogu da računaju na mene", naveo je bivši premijer Italije.

Umjereni ljevičar Enriko Leta, koji traži popuštanje sa mjerama štednje i usmjeravanje pažnje na socijalna pitanja, određen je kao mandatar za sastav nove italijanske vlade, navodi AFP.

Berluskonijeva partija desnog centra - Narod slobode, saopštila je juče da će podržati novu vladu, ali samo ako mandatar pristane na ekonomske prioritete, uključujući ukidanje poreza na primarno mesto stanovanja, dok je ljevica rekla da ga neće podržati jer će u vladi biti mjesta i za Berluskonijeve konzervativce.

Bonus video: