Ruska vojska se naoružava i prijeti: Ovih šest oružja niko ne može da nadmaši

Oružane snage Ruske federacije dobiće nove sisteme naoružanja kojima nema pandana bilo gdje u svijetu, kazao je visoki zvaničnik ruske vlade, a prenosi RT. Nova oprema će u službu ući u okviru decenije.
235 pregleda 47 komentar(a)
Padobranci, Foto: Reuters
Padobranci, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.07.2018. 11:41h

Ruska vojska prolazi kroz ponovno naoružavanje velikih razmjera koje će omogućiti korišćenje nekih od najnaprednijih oružanih sistema, najavio je Juri Borisov, zamjenik premijera zadužen za vojno-tehničku politiku i nadgledanje vojno-industrijskog kompleksa. Neka od novih oružja koja će u službu ući između 2018. i 2027. prevazilaze postojeće ali i buduće sisteme naoružanja koje koriste druge zemlje uključujući i članice NATO, kazao je Borisov navodeći šest vrhunskih ruskih oružja. Sarmat ICBM Nova ruska interkontinentalna balistička raketa Sarmat je jedno od najnaprednijih i najčešće spominjanih oružja. Raketa je dio novog arsenala koji je predstavio ruski predsjednik Putin u svom obraćanju naciji 1. marta. Neki zapadni mediji su je već nazvali "oružjem sudnjeg dana", upozoravajući da bi Sarmat mogao probiti raketnu odbranu SAD.

Projektil se već testira, a predsjednik Rusije je u maju najavio da će biti raspoređena 2020. godine. Sarmat je dizajniran za nošenje hipersonične bojeve glave "Avangard", koja je, kako piše RT, već izazvala paniku u obavještajnim agencijama SAD. Dostiže brzine od preko 20 Mahova i može izdržati temperaturu do 2.000 Celzijusa generisanih vazdušnim trenjem. "Stelt" borbeni avion pete generacije Ruska vojska će obnoviti i konvencionalnije vrste naoružanja. Jedan od njih je i Su-57, borbeni avion pete generacije. Krajem juna, ruska vojska je potpisala ugovor za 12 takvih letilica, koje će dobiti sljedeće godine.

Su-57, čiji sistemi u asistiranju pilotima omogućavaju autonomne kalkulacije na borbenom polju, zamijeniće zastarjeli Su-27. Avion je opremljen sa tehnologijom niske vidljivosti, širokom primjenom kompozitnih materijala i unaprijeđenim radarom. Kako navodi Military Watch Magazine, ruski avioni imaju značajnu prednost nad F-35 kad je riječ o brzini, altitudi letjenja, senzorima, nošenju raketa, opsegu napada i manevrisanju. T-14 Armata tenk Na zemlji, ruska vojska će dobiti oko 100 Armata T-14 glavnih borbenih tenkova do 2020 godine. Ovi tenkovi će imati potpuno automatizovanu kupolu sa topom od 125mm sposobnim da pogodi metu u rasponu od sedam kilometara i sa mogućom brzinom ispaljivanja od 12 punjenja u minuti.

Posada tenka se nalazi u specijalnoj, višestruko oklopljenoj ćeliji koja će, kako se očekuje, vojnike održati na sigurnom u gotovo svakoj situaciji. Pogled vani će omogućavati HD kamere, a u budućnosti se očekuje i opremanje tenkova dronovima.

S-500

Almaz Antei, proizvođač ruskog protivavionskog sistema S-400, razvija još napredniji, S-500 kodnog imena Prometej. Prema nekim izvještajima novi sistem će biti sposoban da pogodi mete na udaljenosti do 480 kilometara, da uspješno presrijeće hipersonične rakete, ali i da obori F-22 i F-35 borbene avione.

S-500 je trenutno u naprednoj fazi razvoja i mogao bi biti raspoređen do 2020. godine. "Stari" S-400 sistem je, piše RT, izuzetno tražen i dostupan za izvoz, a brigu Vašingtona izazvala je kupovina ovog sistema od strane NATO saveznice Indije i članice Turske. ‘Nudol’ protivraketni štit Zbog širenja američkog globalnog antiraketnog sistema, Rusija je odlučila da unaprijedi i sopstevni protivraketni štit, naročito onaj korišćen u odbrani Moskve. Novi sistem je nazvan Nudol, ali se ipak o njemu malo zna.

Prema informacijama agencije TASS, novi antiraketni odbrambeni štit bi mogao braniti ruske teritorije od višestrukog napada nuklearnim bojevim glavama i presresti sve postojeće savremene interkontinentalne balističke rakete dizajniranje za probijanje raketnih odbrana. Prema nekim pisanjima, novi presretač raketa je sposoban i za obaranje satelita. Tirada-2s ometač satelita Posljednji na spisku je uređaj za elektronsko ratovanje kodnog imena Tirada-2s. Iako u poređenju sa "raketama sudnjeg dana" ili "nevidljivim avionima" ne zvuči naročito impresivno, Tirada-2s bi mogao biti ključan u modernim konfliktima jer zapravo može uticati na rad satelita. Takve tehnologije, satelite mogu učiniti beskorisnim, onemogućivši neprijatelje da zaobiđu oštećenje i pritom ih ostaviti bez sredstava komunikacije koje igraju ključnu ulogu u savremenim borbenim aktivnostima.

Bonus video: