Slovenija: Vlada priprema prodaju nekoliko većih državnih preduzeća

Premijerka Bratušek je u više navrata potvrdila da je sklona privatizaciji jedne ili dvije kompanije u državnom vlasništvu te prodaji jedne banke
59 pregleda 2 komentar(a)
Alenka Bratušek, Foto: Beta/AP
Alenka Bratušek, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.04.2013. 13:12h

Slovenačka vlada priprema prodaju nekih od većih kompanija u državnom vlasništvu a, prema dostupnim informacijama, najizglednije je da će privatizaciju otpočeti sa Telekomom Slovenije i Petrolom, objavio je danas ljubljanski dnevni list "Dnevnik", koji se poziva na nezvanične informacije iz kruga vladajuće koalicije premijerke Alenke Bratušek.

Država, koja je u Telekomu većinski vlasnik, smatra da su njene dionice prema sadašnjem stanju na berzi vrijedne najmanje 360 miliona eura, a uz premijsku cijenu koju bi kod preuzimanja cijele kompanije ponudio potencijalni investitor, računa da bi za njih mogla dobiti i više od 500 miliona, piše list.

Vlada planira i privatizaciju energetske kompanije Petrol čiji su suvlasnici, uz državu, još i državni fondovi, banke i privatni investitori, dok, za razliku od prijašnje vlade Janeza Janše, sadašnja "praktično isključuje" mogućnost prodaje Triglava, najvećeg slovenačkog osiguravajućeg društva.

Premijerka Alenka Bratušek je u više navrata potvrdila da je sklona privatizaciji jedne ili dvije kompanije u državnom vlasništvu te prodaji jedne banke.

Mediji nagađaju da bi se moglo raditi o Novoj Kreditnoj banci Maribor (NKBM), drugoj najvećoj u državnom vlasništvu, iako je zanimanje investitora za slovenačke banke relativno slabo zbog njihovih loših kredita iz prijašnjih godina, koji još nisu sanirani.

Bonus video: