Enriko Leta mandatar nove italijanske vlade

Treća najveća ekonomija EU u velikoj je političkoj krizi otkako je na opštim izborima koalicija lijevog centra na čelu sa DP-om pobijedila na izborima
52 pregleda 0 komentar(a)
Enriko Leta, Foto: Reuters
Enriko Leta, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.04.2013. 12:35h

Italijanski predsjednik Đorđo Napolitano imenovao je za mandatara za formiranje vlade Enrika Letu, 46-godišnjeg ljevičara kako bi se okončala pat pozicija u zemlji koja traje od izbora u februaru.

Leta, bivši lider omladinskog ogranka desničarskih demohrišćana, sada je zamjenik lidera ljevičarske Demokratske partije (DP), a smatra se, takođe, osobom koja bi mogla da premosti partijski jaz. Tome u prilog ide i činjenica da je njegov ujak Đani Leta već godinama glavni savjetnik lidera desnog centra Silvija Berluskonija.

Treća najveća ekonomija EU u velikoj je političkoj krizi otkako je na opštim izborima koalicija lijevog centra na čelu sa DP-om pobijedila na izborima u februaru, ali nije uspjela da osvoji većinu u parlamentu.

Napolitano je u subotu ponovo izabran za predsjednika, pošto parlament nije uspio da se dogovori oko kandidata koga je predložila ljevica i pozvao ga da prihvati drugi mandat i riješi krizu.

Predsjednik je zaprijetio da će podnijeti ostavku ukoliko partije nastave da koče napredak, ističući da vlada treba da se formira bez odlaganja.

Berluskonijeva partija Narod slobode, DP i centristički pokret Građanski izbor odlazećeg premijera Marija Montija rekli su da će sarađivati sa mandatarom koga Napolitano odredi, ma ko to bio.

Bonus video: