Dug put u EU: Hrvatsku je promijenilo rukovodstvo sa vizijom

Korupcija je cvjetala pod Sanaderom, ali je on 2010. uhapšen a prošle godine i osuđen zbog korupcije. Sanader se trenutno suočava sa više optužnica
60 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 23.04.2013. 08:14h

Uoči pridruživanja Evropskoj uniji 1. jula, šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić voli često da istakne da je proces pristupanja trajao 12 godina i četiri mjeseca.

EU kojoj pristupa Hrvatska nije ona ista Unija koja je bila na početku procesa pridruživanja. Situacija u Hrvatskoj se, takođe, prilično razlikuje od one na samom početku pregovora.

„Iskoristili smo proces da bi izgradili sopstvene institucije i stabilizovali državu“, kazala je Pusićeva.

Šefica diplomatije je u pravu, ali se njene riječi mnogim Hrvatima čine donekle apstraktnim.

Hrvatska ekonomije je u recesiji već petu godinu. Nezaposlenost raste: 2008. je bila 13,4 odsto a očekuje se da ove godine dostigne 20,4 odsto. Hrvatska populacija stari i broj stanovnika se smanjuje.

Velika transformacija

U Hrvatskoj je 1991. bilo 4,7 miliona stanovnika. Sada ih je manje od 4,3 miliona - ne samo zbog toga što su mnogi hrvatski Srbi napustili zemlju tokom 1990-ih.

Hrvati su gnjevni. Nemaju povjerenja u lidere i gledaju mali broj onih koji su se obogatili u posljednje dvije decenije dok život postaje sve teži za obične ljude.

Ali je Hrvatska ipak zemlje koja je prošla veliku transformaciju od proglašenja nezavisnosti 1991. Činjenica je, ocjenjuje Gerald Knaus, šef Inicijative za evropsku stabilnost, da se Hrvatska suočava sa istim problemima kao i njeni centralnoevropski susjedi „a to je samo po sebi uspjeh“.

Hrvati su gnjevni. Nemaju povjerenja u lidere i gledaju mali broj onih koji su se obogatili u posljednje dvije decenije dok život postaje sve teži za obične ljude

Tuđman nije bio samo nacionalista već i autoritarni lider. Zemlja je bila međunarodno izolovana do njegove smrti 1999. Uz izuzetak lidera nekoliko susjednih zemalja, predsjednik Turske bio je jedini strani državnik koji je prisustvovao njegovoj sahrani.

Vojska i obavještajne službe nisu bile pod punom kontrolom građana već su funkcionisale manje-više poput države unutar države. Korupcija je bila rasprostranjena u najvišim redovima. Knaus ističe da transformacija Hrvatske danas djeluje „neminovno“ - ali nije uvijek tako bilo.

Hrtvatsku je promijenilo rukovodstvo sa vizijom.

Najdublje promjene počele su dolaskom na vlast premijera Iva Sanadera 2003. Došao je na čelo Tuđmanove Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), ali će radikalno promijeniti njenu orijentaciju.

Hrvatska je lani imala najbolju turističku ponudu: Rovinj, Foto: wikipedia.org

Pod Sanaderom, Hrvatska je ušla u NATO i počela ozbiljno da radi na pridruživanju EU. Bezbjednosne službe su takođe stavljene pod kontrolu. Vlada je odlučila da ukine podršku organizacijama bosanskih Hrvata, posao koji je započela prethodna vlada. Ovim mjerama im je stavljeno do znanja da je njihova država Bosna, a ne Hrvatska.

Sudija Sanaderu: Mladi zbog vas misle da se kršenjem zakona može doći do cilja >>>

Pod Sanaderom, zemlja je počela punu saradnju sa Haškim tribunalom. Sanader je takođe doveo Srbe u svoju vladu, što je bilo nezamislivo u doba Tuđmana.

Iza rešetaka

Administrativne prepreke, koje su sprečavale hrvatske Srbe da se vrate svojim domovima, uglavnom su ukinute.

Mnogi drugi su doprinijeli transformisanju Hrvatske u normalniju državu. Predsjednik Ivo Josipović je, na primjer, napravio nekoliko važnih gestova u pravcu pomirenja sa Srbima i Bošnjacima.

Jedna od teških ironija iz Sanaderovih godina je što su promjene koje je nadgledao i koje su bile dio procesa pristupanja EU dovele do njegovog pada i hapšenja.

Korupcija je cvjetala pod Sanaderom, ali je on 2010. uhapšen a prošle godine i osuđen zbog korupcije. Sanader se trenutno suočava sa više optužnica.

Stavljanje jednog tako moćnog čovjeka iza rešetaka bilo bi nezamislivo prije 10 godina. I mnogi drugi ugledni ljudi su završili u zatvoru.

Korupcija je cvjetala pod Sanaderom, ali je on 2010. uhapšen a prošle godine i osuđen zbog korupcije. Sanader se trenutno suočava sa više optužnica

Tokom protekle decenije Hrvatska je obnovila sve vrste odnosa sa bivšim jugoslovenskim zemljama. Bosna je, na primjer, drugo najveće tržište poslije Italije za hravatski izvoz. Mnoge hrvatske kompanije su investirale u Srbiju.

"Radi se o ekonomiji, glupane“

Najveći izazov u narednih nekoliko godina biće stvaranje novih radnih mjesta i uslova za ekonomski rast.

Hrvatska je veoma zapostavila svoj poljoprivredni potencijal. Njena najveća imovina je njena predivna obala a prošle godine imala je najbolju turističku sezonu u istoriji. Za to su uglavnom zaslužni nemiri u arapskom svijetu, jer su mnogi odlučili da je tamo bezbjednije nego da odu u Tunis ili Egipat.

Kratkoročno gledano, Hrvatska na dan pristupanja EU neće osjetiti prevelike promjene. Ali je proces pridruživanja već transformisao ovu zemlju

Kratkoročno gledano, Hrvatska na dan pristupanja EU neće osjetiti prevelike promjene. Ali je proces pridruživanja već transformisao ovu zemlju. Sada će početi novo poglavlje, koje će zahtijevati nova rješenja za suočavanje sa ekonomskim haosom.

Prije 20 godina problem je bio razvijanje hravtske države. Danas su problemi daleko banalniji i mogu biti svedeni na čuveni izreku iz Klintonove ere: „Radi se o ekonomiji, glupane“.

Prevod: Miloš Rudović

Galerija

Bonus video: