Grčka sa optimizmom čeka ljeto: Očekuju oporavak turizma

Pokažu li se procjene SETE tačnima, dolazak turista bio bi najveći od 2009. godine, kada je počela grčka dužnička kriza
1 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2013. 10:13h

Prihodi od turizma Grčke ove godine bi se mogli vratiti na nivoe prije krize, sa povratkom političke stabilnosti u toj državi, procjene su turističke industrije.Očekuje se, kako se navodi, povratak turista iz Njemačke, Britanije i Rusije, prenosi SEEbiz.Ta mediteranska zemlja sve je nade položila u svoje sunčane plaže i antičke spomenike da bi se izvukla iz duboke recesije. Turizam za grčku privredu predstavlja znatan izvor gotovine, sa 17 odsto udjela u ukupnom bruto domaćem proizvodu (BDP) te zemlje.

“Prihodi od turizma mogli bi ove godine porasti i do deset odsto, na 11 milijardi eura, a očekuje se i rekordnih 17 miliona posjetilaca”, kazao je čelnik glavnog grčkog turističkog tijela, SETE, Andreas Andreadis. Pokažu li se procjene SETE tačnima, dolazak turista bio bi najveći od 2009. godine, kada je počela grčka dužnička kriza.“U međuvremenu, hotelijeri, vlasnici restorana i turističke firme smanjile su svoje cijene i unaprijedile usluge kako bi i u vrijeme krize privukle više turista”, naveo je Andreadis.Bukinzi za ljeto u Grčkoj porasli su u Njemačkoj 15 odsto, a u Britaniji 20 odsto, uglavnom zbog smanjene neizvjesnosti oko toga hoće li ta zemlja ostati u eurozoni, a i manje je nasilnih protesta nakon što je na vlasti od juna stabilna Vlada.

Glavni grčki konkurenti su Španija, Hrvatska, Turska i Egipat. Politička neizvjesnost i protesti u Egiptu dio posjetitelja usmjeruju prema Grčkoj.„Turizam obično pogađaju štrajkovi i socijalni nemiri. Grčka je ove godine vrlo mirna u poređenju s Italijom, Španijom i Portugalijom", ocijenio je Andreadis.Popularno ljetno odredište već desetinama godina uglavnom za Njemce i Britance, Grčka sada sve više privlači i turiste iz istočne Evrope. Čak 30 odsto veći broj turista iz Rusije takođe povećava grčke prihode od turizma.U prošloj godini gotovo 900 hiljada Rusa posjetilo je tu zemlju, tri puta više nego prije tri godine. Po podacima grčke centralne banke, oni su zaslužni 9,4 odsto ukupnih prihoda od turizma.Grčka turistička industrija zapošljava svakog petog stanovnika te zemlje, u kojoj je stopa nezaposlenosti dosegnula čak 27 odsto, a ekonomija je u recesiji već šestu godinu zaredom.

Galerija

Bonus video: