Modna agencija traži manekenke ispred klinike za liječenje anoreksije

"Dolaze ispred naše zgrade i čekaju djevojke koje izlaze", rekla je direktorka te javne ustanove
2 komentar(a)
Ažurirano: 18.04.2013. 18:44h

Jedna agencija za manekene traži kandidatkinje za tu profesiju u blizini Stokholmskog centra za liječenje osoba s poremećajem u ishrani (anoreksije), objelodlanila je u četvrtak ta ustanova.

"Dolaze ispred naše zgrade i čekaju djevojke koje izlaze", rekla je direktorka te javne ustanove, Ana-Marija af Sandeberg, javila je švedska novinska agencija TT. Ona nije iznijela naziv agencije za manekene.

Po direktorki klinike, "lovci na talente" savršeno dobro poznaju rad klinike i "beskrupulozni su". "Jedan od njih je stupio u kontakt s devojkom koja je toliko slaba zbog mršavosti, da je u invalidskim kolicima", rekla je direktorka klinike o slučaju od prije nekoliko mjeseci, poslije kojeg je ta ustanova promijenila raspored rada da bi zaštitila bolesnice.

Stokholmski Centar za poremećaje u ishrani je najveća ustanova te vrste u Švedskoj. Tu se liječi 1.700 pacijenata, uglavnom djevojaka, a ima i djece. Neki su hospitalizovani, a neki se liječe dolazeći u dnevnu bolnicu.

Svijet mode je redovno kritikovan zbog podsticanja ekstremne mršavosti i angazovanja manekena s potvrđenom anoreksijom. Osim Španije i Izraela gdje je obavezno da manekeni imaju "određenu građu", profesionalna pravila drugdje nisu obavezujuća.

Bonus video: