Zeleno svjetlo za novi ruski strateški bombarder

PAK-DA karakteriše oblik letećeg krila, a biće ga i teško primijetiti i na radaru. Letjeće brzinom manjom od brzine zvuka
67 pregleda 2 komentar(a)
PAK-DA, Foto: Unmanned.co.uk
PAK-DA, Foto: Unmanned.co.uk
Ažurirano: 15.04.2013. 16:48h

Nakon više godina evaluacije i studija, ruski PAK-DA konceptualni dizajn strateškog bespilotnog bomardera, dobio je i zvanično "zeleno svjetlo".

Zapovjednik ruskog ratnog vazduhoplovstva, general pukovnik Viktor Bondarev, rekao je nakon sastanka sa ruskim zakonodavcima da su sva potrebna dokumenta potpisana, kako bi se industirji dozvolio razvoj sistema za taj avion, prenose RIA Novosti.

PAK-DA karakteriše oblik letećeg krila, a biće ga i teško primijetiti i na radaru. Ali, dok Amerikanci razvijaju ratne avione koji će moći da lete hipersoničnom brzinom, PAK-DA će letjeti brzinom manjom od brzine zvuka. Osmišljen je tako da zamijeni 63 ruska bombardera-veterana Tu-95 Bear i 13 Tu-160 Blackjack bombardera.

Zapovjednici ruskog vazduhoplovstva insistirali su na tome da novi bombarder bude opremljen naprednom ratnom elektronikom i sposoban da nosi nove dalekometne krstareće projektile sa nuklearnim bojevim glavama, kao i konvencionalne precizne rakete.

PAK-DA bi trebalo da krene u proizvodnju do 2020. godine, a prvi takav bombarder trebalo bi da uđe u upotrebu između 2025. i 2030. godine. 'Šesta generacija' ruskih strateških bespilotnih bombardera, koja se planira nakon PAK-DA, trebalo bi da bude u upotrebi između 2040. i 2050. godine.

Bonus video: