Grčka postigla dogovor o dobijanju novih tranši zajma

Evropska Trojka koja nadgleda budžetske reforme u Grčkoj ocijenila da ova zemlja može da dobije ostatak zajma predviđenog za spašavanje ove zemlje od bankrota
1 komentar(a)
Kriza Grčka, Foto: Beta/AP
Kriza Grčka, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.04.2013. 10:55h

Međunarodni inspektori postigli su dogovor sa Grčkom oko ekonomskih reformi, koje uključuju otpuštanje zaposlenih u državnoj administraciji, čime se otvara put da zemlja dobije nove tranše zajma za izlazak iz krize.

Kreditori Grčke - Evropska unija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond - redovno vrše provjeru grčkih reformi da bi za uzvrat izdvojile nove tranše zajma od više milijardi eura.

U zajedničkom saopštenju izdatom danas ove tri institucije navele su da su njihovi izaslanici postigli sporazum sa grčkim vlastima o ekonomskim i budžetskim mjerama potrebnim da se osigura da zemlja ostane na dobrom putu svog programa ekonomskog oporavka.

U saopštenju se navodi da koraci Grčke ukazuju da će zacrtani ciljevi biti ispunjeni i da će eurozona shodno tome isplatiti 2,8 milijarde eura koje su blokirane od decembra. Grčka takođe očekuje isplatu 6 milijardi eura za prvo tromjesečje ove godine, o čemu će se kreditori izjasniti u maju.

Bonus video: