Kćerka ruskog tajkuna kupila ostrvo od Onazisa

Cijena transakcije nije objavljena a grčki mediji pišu da se radi o kupovini većoj od 100 miliona dolara
1116 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2013. 09:27h

Privatno luksuzno ostrvo na kojem su se vjenčali udovica Džona F. Kenedija, Džeki, i brodovlasnički tajkun Aristotel Onazis, prodato je kćerki ruskog milijardera Dmitrija Ribolovljeva, za više od sto miliona eura.

Onazisova unuka Atina Onazis Rusel, jedini Aristotelov živi potomak, pristala je da proda ostrvo Skorpios, dugačko kilometar, koje se nalazi uz zapadnu obalu Grčke u Jonskom moru.

Grčki mediji su ranije ove nedjelje objavili vijest o prodaji, ali identitet kupca nije bio poznat do juče.

Ekaterina Ribolovljeva (23) je kupila i ostrvo Sparti, saopštili su njeni predstavnici. Ukupna suma koju je platila nije poznata.

Šumovito ostrvo, na kojem se nalaze tri rezidencije, pista za helikoptere i pristanište, Onazis je kupio 1962. za 3,5 miliona drahmi (nešto manje od 12 hiljada eura) i nakon šest godina na njemu sa oženio Džeki Kenedi, nakon ubistva njenog bivšeg supruga, američkog predsjednika Džona F. Kenedija 1963.

Kada je umro 1975, Skorpios je pripao njegovoj kćerki iz prvog braka, Kristini, koja je preminula od srčanog udara krajem 1980-ih godina, u 37. godini, nakon borbe s viškom kilograma, problema s drogom i četiri neuspješna braka.

Onazis, njegov sin Aleksandar, koji je poginuo u avionskoj nesreći 1973, i Kristina, su sahranjeni na Skorpiosu. Atina je imala tri godine kad joj je umrla majka.

Gospođa Onazis Rusel (28), koja je nekad opisivana kao „najbogatija djevojka u svijetu“, naslijedila je djedovo bogatstvo. Rođena je u Francuskoj, kao jedino dijete Kristine Onazis i njenog četvrtog muža Tierija Rusela.

Udala se za brazilskog olimpijskog džokeja Alvara de Mirandu Neta 2005. i živi sa njim u Sao Paolu. I ona se takmiči kao džokej, pod imenom Atina Onazis de Miranda.

Takođe, strastvena jahačica, Ribolovljeva se prošle godine našla u centru pažnje medija kada je kupila stan u Njujorku za rekordnih 88 miliona dolara.

Njen otac Dmitrij je jedan od oligarha, grupe Rusa koji su se obogatili nakon postsovjetske privatizacije ekonomije i bivši vlasnik kompanije za proizvodnju đubriva, Uralkali.

Na „Forbsovoj“ listi najbogatijih, u svijetu, zauzeo je 79. mjesto. Vlasnik je fudbalskog kluba Monako.

Aristotel Onazis je od golog ostrva napravio luksuzno odmaralište, na kome je posadio na hiljade stabala drveća i izgradio prelijepe plaže.

„Živjeli smo sa Onazisovom legendom i ona nikad neće izblijedjeti,“ rekao je gradonačelnik susjednog ostrva Meganisi.

„Bio je u bliskim odnosima sa lokalnom zajednicom. Nije bio samo bogataš, već istinski voljen,“ kazao je Efstatios Zavitsanos.

Povodom najnovije transakcije, rekao je da najvjerovatnije nije u pitanju prodaja nego dugoročni najam, jer je, prema tvrdnjama nekih pravnika, Aristotel testamentom odredio da Skorpios ne može biti otuđen od porodice Onazis.

Ostrvo Skorpios je htio da kupi katarski emir, ali bogata nasljednica navodno nije htjela da spusti cijenu. U grčkim medijima su se pojavile i nepotvrđene glasine da su ostrvo ranije bezuspješno pokušavali da kupe osnivač Majkrosofta Bil Gejts i pjevačica Madona.

Galerija

Bonus video: