"to je nemoguće"

Predsjednik Ukrajine: Ne mogu da pomilujem Timošenko

SAD su žestoko kritikovale zatvaranje Timošenkove i Lučenka, a lideri EU odbijaju da potpišu važan trgovinski sporazum sa Ukrajinom dok ne budu oslobođeni
3 komentar(a)
Julija Timošenko, Foto: Kirkpatrickmission.wordpress.com
Julija Timošenko, Foto: Kirkpatrickmission.wordpress.com
Ažurirano: 11.04.2013. 19:54h

Predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič izjavio je danas da ne može da pomiluje bivšu premijerku i opozicionu liderku Juliju Timošenko, iako je jedan od njenih glavnih saveznika pušten iz zatvora prije nego što je odlužio kaznu do kraja.

"Ja sam u više navrata odgovorio na ovo pitanje. Nije moguće razmotriti pitanje pomilovanja Julije Timošenko dok ne budu završeni svi sudski pretresi u njenom slučaju", rekao je Janukovič.

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države su pohvalile ukrajinske lidere zbog nedavne odluke da pomiluju šest osoba, među kojima je i jedan od glavnih saveznika Timošenkove, bivši ministar unutrašnjih poslova Jurij Lučenko.

SAD su žestoko kritikovale zatvaranje Timošenkove i Lučenka, a lideri EU odbijaju da potpišu važan trgovinski sporazum sa Ukrajinom dok ne budu oslobođeni.

Lučenko je uhapšen u Kijevu 2010. dok je šetao psa i trebalo je da bude u zatvoru do kraja 2014, pošto je osuđen za zloupotrebu položaja i pronevjeru novca.

Timošenkova, koju je Janukovič porazio na predsjedničkim izborima 2010, od 2011. služi sedmogodišnju kaznu zatvora zbog prekoračenja nadležnosti prilikom sklapanja sporazuma o gasu sa Rusijom dok je bila premijerka.

Protiv nje se trenutno vodi novi sudski proces zbog prevare i utaje poreza, a u januaru je podignuta još jedna optužnica - za naručivanje ubistva poslanika Jevgena Ščerbana 1996.

Preporučujemo za Vas