pola miliona radnika

Grčki sindikati najavili generalni štrajk za 1. maj

Savez sindikata grčkih radnika u privatnom sektoru GSEE koji okuplja skoro pola miliona radnika najavio novi generalni štrajk
0 komentar(a)
Grčka kriza, sindikati,, Foto: AFP/Getty images
Grčka kriza, sindikati,, Foto: AFP/Getty images
Ažurirano: 10.04.2013. 18:49h

Savez sindikata grčkih radnika u privatnom sektoru GSEE najavio je za 1. maj novi generalni štrajk, drugi od početka godine u krizom pogođenoj zemlji.

"GSEE je jednoglasno odlučio da održi generalni štrajk 1. maja", rekao je Janis Panajopulos, predsjedavajući saveza sindikata koji okuplja skoro pola miliona radnika, javila je agencija Frans pres.

Grčka vlada je ranije, zbog kalendarski kasnijeg obilježavanja Uskrsa ove godine - 5. maja, državni praznik povodom 1. maja premjestila na 7. maj kako bi pomogla trgovcima da postignu maksimalnu prodaju tokom Cvjetne nedjelje. Grčka je ušla u šestu godinu recesije, a Grci su u posljednje tri godine često organizovali demonstracije zbog strogih mjera štednje, neophodnih za dobijanje međunarodne pomoći za izlazak iz krize i sprječavanje bankrota.

Evropska unija i Međunarodni monetarni fond Grčkoj su od 2010. godine dali pozajmice u iznosu od 240 milijardi eura. Predstavnici međunarodnih kreditora trenutno u Atini procjenjuju napredak programa oporavka grčke privrede, od kojeg će zavisiti da li će Grčka dobiti sljedeću tranšu pomoći od 2,8 milijardi eura.