EU pokrenula istragu Masterkarda zbog provizija

Istraga dodatno povećava pritisak na Masterkard, koji je već suočen sa desetinama tužbi u Britaniji zbog prekograničnih provizija
51 pregleda 0 komentar(a)
viza i master kartica, Foto: Jacobspaulsen.com
viza i master kartica, Foto: Jacobspaulsen.com
Ažurirano: 10.04.2013. 16:34h

Evropska unija (EU) pokrenula je istragu protiv američkog giganta Masterkarda (Mastercard) zbog provizija koje obračunava strancima na plaćanje platnim karticama.

Evropska komisija (EK) saopštila je da je otvorila istragu zbog mogućeg kršenja pravila konkurencije u međubankarskim aranžmanima o provizijama i drugim praksama, u uslovima kada evropski klijenti i preduzeća obavljaju više od 40 odsto svojih godišnjih transakcija putem kartica.

"Sprječavanje takvih prekršaja je naš prioritet. Takve provizije se, na primjer, naplaćuju kada američki turista koristi svoju Masterkard karticu prilikom kupovine u Evropi", navodi se u saopštenju Komisije.

Istraga dodatno povećava pritisak na Masterkard, koji je već suočen sa desetinama tužbi u Britaniji zbog prekograničnih provizija.

Iz Masterkarda je saopšteno da će ta kompanija u potpunosti sarađivati sa EK.

Prošle godine su dva najveća operatera elektronskih platnih kartica Visa, Masterkard i neke velike banke pristali da isplate nizu američkih trgovinskih lanaca šest milijardi dolara kako bi vansudskim putem regulisali tužbu za navodno dogovaranje provizija koje prodavnice moraju da plaćaju da bi prihvatile njihove kreditne kartice.

Sudski postupak je pokrenut 2005. kada su tri velike američke trgovinske kuće podnijele tužbu protiv Vise, Masterkarda i niza banaka koje izdaju platne kartice i uzimaju proviziju od prodavnica za prihvatanje kreditnih i debitnih kartica kupaca pri plaćanju roba i usluga.

Trgovine na malo su optužile pomenute operatere i banke za dogovoreno povećanje nivoa tih provizija.

Bonus video: