Članice Femena se skinule pred Putinom i Merkelovom

Povodom dolaska ruskog vođe u nedjelju na sajam neki su demonstranti nosili i prugastu zatvorsku odjeću
77 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 08.04.2013. 14:50h

Pred ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji je u društvu njemačke kancelarke razgledavao sajam u Hanoveru, pojavila se najmanje jedna, a neki izvještaji navode da su bile tri žene golih grudi, u znak protesta zbog kršenja ljudskih prava u Rusiji.

Rusija je u ponedjeljak pozvala Njemačku da kazni grupu žena koje su golih grudi protestovale protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina tokom njegove posjete sajmu u Hanoveru u društvu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Tri članice grupe za ženska prava Femen, koja je širom Evrope organizirala proteste zbog zatvaranja članica feminističke punk grupe Pussy Riot, ometale su posjetu Putina i Merkel sajmu na kojem je Rusija bila zemlja partner. One su se skinule do struka i izvikivale Putinu da je diktator dok su ih snage sigurnosti pokrivale i odvodile.

"Ovo je obični huliganizam i na nesreću događa se širom svijeta u svakom gradu. Njih treba kazniti", kazao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Huliganizam ili ne, Putinov izraz lica u neposrednoj blizini gole demonstrantkinje, odavao je utisak da mu nije smetao neočekivani prizor.

Povodom dolaska ruskog vođe u nedjelju na sajam neki su demonstranti nosili i prugastu zatvorsku odjeću.

"Zaustavite politički teror", pisalo je na jednom od transparenata.

Merkel je u govoru na sajmu poručila Putinu kako je Rusiji potrebno "aktivno civilno društvo" uključujući slobodu djelovanja nevladinih udruženja, javlja Hina.

Galerija

Bonus video: