"Počećemo sa unucima": Predsjedniku i guverneru CB Kipra prijete smrću

Anonimni predstavnici te grupe navode da „ne pripadaju nijednoj partiji niti organizaciji“
56 pregleda 1 komentar(a)
Nikos Anastasijades, Foto: Rojters
Nikos Anastasijades, Foto: Rojters
Ažurirano: 05.04.2013. 18:01h

Predsjedniku Kipra Nikosu Anastasijadesu i guverneru Centralne banke Panikosu Dimitrijadesu stigle su prijetnje smrću poslije odluke da sprovedu nametnuto oporezivanje uloga većih od 100.000 eura u dve najveće kiparske banke, javio je Itar-Tass.

Ruska agencija prenijela je današnji izvještaj kiparskog TV kanala „Sigma“ da je dnevni list „Politis“ dobio letak sa prijetnjama koji je potpisala tzv. Grupa za spas depozita, koja se zaklela da će se za to zalagati do smrti.

U letku koji su uputile nepoznate osobe, traži se „hitno zaustavljanje 'šišanja' depozita“ i izražavaju se jasne prijetnje na adresu predsjednika i guvernera, ali i članova njihovih porodica, navodi Itar-Tas s.

„Upozoravamo vas da ne blefiramo. Počećemo s vašim unicima, zatim ćemo preći na vašu djecu a za kraj ćemo ostaviti vas, kako bi vas boljelo onoliko koliko boli nas“, navodi se u prijetnji.

Anonimni predstavnici te grupe navode da „ne pripadaju nijednoj partiji niti organizaciji“, ali da se zaklinju da će Anasasijades i Dimitrijades umrijeti.

Dnevnik „Politis“ (Gradjanin) navodi da se iz letka, predatog policiji, jasno vidi da su njegovi autori „spremni na zločin i čak imaju ljude za njegovo izvršenje“.

„Imaju, čak, mogućnost da saznaju gde se nalaze članovi porodica (predsednika i guvernera) u svakom trenutku“, naveo je kiparski list.

Grupa je naglasila da joj pripadaju „profesionalci, čije usluge se dobro plaćaju, koji se ne boje boga i koje interesuje samo novac“.

„Naša grupa aktivna je na cijelom Kipru i kažnjavaće one koji su nas doveli do sadašnjeg stanja“, navodi se u letku.

Prema pisanju „Politisa“, guverner Dimitrijades ne dobija prvi put prijetnje, i njegova supruga prošle sedmice „pokupila je djecu iz škole koju su pohađali i otišla sa njima u inostranstvo“.

Bonus video: