"POSTIGNUT KOMPROMIS"

Sukob je prijetio da sruši njemačku vladajuću koaliciju: Merkel i Zehofer se ipak dogovorili

"Poslije intenzivnih pregovora" između kancelarkine partije desnog centra (CDU) i konzervativne bavarske partije CSU "postigli smo dogovor" oko mjera za smanjenje ilegalne imigiracije", rekao je Zehofer poslije sastanka
1 komentar(a)
Angela Merkel, Horst Zehofer, Foto: Reuters
Angela Merkel, Horst Zehofer, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.07.2018. 21:18h

Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer koji je u sukobu s kancelarkom Angelom Merkel oko migrantske politike objavio je večeras da je postigao dogovor s njom o tom pitanju.

Sukob dvije strane prijetio je da sruši njemačku vladajuću koaliciju.

"Poslije intenzivnih pregovora" između kancelarkine partije desnog centra (CDU) i konzervativne bavarske partije CSU "postigli smo dogovor" oko mjera za smanjenje ilegalne imigiracije", rekao je Zehofer poslije sastanka, posljednjeg pokušaja dvije strane da postignu kompromis.

Merkel i Zehofer su bili u sukobu oko njegovog plana da djelimično zatvori njemačke granice za migrante, što kancelarka odbija insistirajući na zajedničkom rješenju na nivou Evropske unije.

Sukob se zaoštrio do te mjere da je Zehofer sinoć na sastanku njegove Hrišćansko-socijalne unije (CSU), sestrinske stranke Angele Merkel, Demohrišćanske unije (CDU) ponudio svoju ostavku na mjesto ministra unutrašnjih poslova.

Zehofer je rekao večeras da će kompromis koji su postigli "spriječiti ilegalnu imigraciju na granici između Njemačke i Austrije".

Zehofer je ranije danas kritikovao Merkel i rekao da neće dopustiti da ga smijeni osoba koja je kancelar zahvaljujući njemu.

Treći partner u vladajućoj koaliciji, socijaldemokratska partija (SPD), još treba da se izjasni da li prihvata uslove sporazuma.

Preporučujemo za Vas