Klausovi euroskeptici izviždali zastavu EU u Pragu

Zastavu su simbolično svečano podigli šef Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i predsjednik Češke Miloš Zeman
1 komentar(a)
Žoze Manuel Barozo, Foto: Beta/AP
Žoze Manuel Barozo, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.04.2013. 11:28h

Simpatizeri bivšeg predsjednika Češke Vaclava Klausa izviždali su zastavu Evropske unije koja se prvi put od ulaska Češke 2004. godine zavijorila na predsjedničkom zamku Hradčani u Pragu.

Barozo je doputovao u dvodnevnu posjetu Pragu na poziv predsjednika Zemana upravo da zajedno simbolično podignu zastavu EU

Zastavu su simbolično svečano podigli šef Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i predsjednik Češke Miloš Zeman, kao signal da novi češki predsjednik prekida eru demonstrativnog odbijanja Unije i radikalnog euroskepticizma koji su obilležili deceniju Vaclava Klausa na funkciji šefa države i komplikovali često odnose Brisela i zvaničnog Praga.

Nekoliko desetina Klausovih simpatizera iz tri marginalne, vanparlamentarne stranke umiješali su se sa protestnim transparentima u masu koja je pratila svečano podizanje zastave i bukom pištaljki i glasnim zvižducima propratili su dolazak Baroza.

Sa porukama kao što je "Radije ću živjeti u slobodnoj zemlji nego pod diktaturom Brisela" na transparentima, češki euroskeptici pokušali su zvižducima da zagluše i Betovenovu Odu radosti koja je pratila dizanje tamno-plave zastave sa zvjezdicama Unije na jarbol na ulazu u praški predsjednički zamak.

Barozo je doputovao u dvodnevnu posjetu Pragu na poziv predsjednika Zemana upravo da zajedno simbolično podignu zastavu EU a da predsjednik Zeman potpiše dodatak Lisabonskom sporazumu koji omogućava funkcionisanje stabilizacionog mehanizma za euro.

Bivši predsjednik Klaus otvoreno je kazao da taj dodatak odbija da potpiše kao apsurdni, monstruozni i besmisleni dokument.

Bonus video: