Rusija: Putin političarima dao rok za zatvaranje stranih računa

Do prvog oktobra 2013. Vladimir Putin će ispred sebe imati izvještaj sa informacijama o imovini svih činovnika
1 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2013. 10:38h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je najnovijim ukazom odredio tačne rokove do kada političari federalnog nivoa, ali i oni niži, sve do gradskih, moraju da odluče žele li da ostanu u fotelji ili hoće da odu, i tako sačuvaju svoje bankarske račune i nekretnine u inostranstvu.

Naime, svi su obavezni da do prvog juna zatvore račune u stranim bankama, ako ih imaju, i prodaju imovinu izvan Rusije, prenose Novosti.

Putin je, takođe, potpisao i ukaz kojim se obavezuju državni činovnici, ali i članovi njihovih porodica, da objave svoje prihode. Ukaz je u vezi sa zakonom o borbi protiv korupcije. Svaka veća kupovina, pogotovo nekretnina ili automobila, hartija od vrijednosti i akcija, mora da se “objasni” i u posebnom formularu da se napiše “odakle novac za određenu kupovinu”.

Do prvog oktobra 2013. Vladimir Putin će ispred sebe imati izvještaj sa informacijama o imovini svih činovnika.

Ruski parlament je, decembra prošle godine, u “prvoj rundi” prihvatio projekat zakona kojim se zabranjuje osobama koje se nalaze na držanim funkcijama u Ruskoj Federaciji, na nivou republika i gradova, ali i vojnim licima, policajcima, carinicima, tužiocima i istražiteljima, kao i njihovim suprugama i maloljetnoj djeci, da imaju nekretnine i račune u stranim bankama.

Putin je u februaru proširio spisak ovakvih lica. Tako se sada ta zabrana odnosi i na članove savjeta direktora Centralne (nacionalne) banke Rusije, rukovodioce državnih korporacija, kao i upravnike svih fondova osnovanih na bazi federalnih zakona Rusije.

Koliko će ruskih političara odlučiti da zatvori svoje račune i proda nekretnine u inostranstvu, zasada je teško predvidjeti. Jedno je sigurno - među njima je veliki broj onih koji imaju pozamašnu imovinu u inostranstvu, pišu Novosti.

Kazne

Oni koji to ne budu poštovali, prema posljednjem ukazu Putina, biće kažnjeni u visini od pet do deset miliona rubalja (jedan euro je 40 rubalja), a za ozbiljnije prekršioce predviđene su čak i zatvorske kazne do pet godina.

Galerija

Bonus video: