Slovenija ratifikovala hrvatski Pristupni ugovor

Ratifikovanju su prisustvovali i hrvatski premijer Zoran Milanović i ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić
1 komentar(a)
Zoran Milanović, Foto: BETAPHOTO/HINA
Zoran Milanović, Foto: BETAPHOTO/HINA
Ažurirano: 02.04.2013. 10:18h

Slovenački parlament ratifikovao je hrvatski Pristupni ugovor sa Evropskom unijom. Za ratifikaciju je glasalo svih 82 prisutnih poslanika, od ukupno 90.

Ratifikovanju su prisustvovali i hrvatski premijer Zoran Milanović i ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić.

Do sada su hrvatski Pristupni ugovor ratifikovale 22 države EU, a Slovenija je posljednja članica EU koja je počela taj proces koji je bio stopiran zbog problema Ljubljanske banke.

Nova slovenačka premijerka Alenka Bratušek izjavila je da se raduje skorom ulasku Hrvatske u EU jer je to i u slovenačkom interesu, te da članstvo obje države u EU-u otvara vrata za nove mogućnosti saradnje.

Do ratifikacije dolazi nakon što se sve donedavno činilo da je na vidiku novo zaoštravanje odnosa dvije susjedne države jer je Ljubljana taj čin uslovljavala rješavanjem bilateralnog pitanja Ljubljanske banke.

Tokom zadnjih mjeseci trajanja vlade desnog centra Janeza Janše, premijer i njegov ministar spoljnih poslova Karl Erjavec slagali su se da s Hrvatskom treba postići dogovor oko Ljubljanske banke koji će primarno zadovoljiti slovenačke interese, ali su zbog političkog razmimoilaženja davali sasvim različite signale o tempu kojim hrvatski pristupni ugovor treba da bude ratifikovan.

Činilo se i da problem postaje akutan jer se u Sloveniji zbog političke krize i raspada vladajuće koalicije sve više govorilo o raspisivanju prijevremenih izbora, što bi smanjilo mogućnost da sadašnji saziv parlamenta hrvatski pristupni ugovor ratifikuje prije predviđenog ulaska Hrvatske u EU 1. jula ove godine.

Do takvog raspleta krize ipak nije došlo, a Slovenija je u međuvremenu dobila novu vladu.

Nakon dužeg oklijevanja, odlazeći premijer Janša s hrvatskim premijerom Milanovićem u Mokricama 11. marta potpisao je memorandum o saglasnosti dvije vlade, kojim je usaglašeno da će se rješenje Ljubljanske banke tražiti u okviru sukcesije, sudske tužbe protiv iste banke u Hrvatskoj staviti u stanje mirovanja, a slovenačka vlada odmah pokrenuti postupak ratifikacije.

Rješenje koje je zadovoljilo obje strane pozdravila je i Evropska komisija koja je od početka naglašavala da bilateralna pitanje ne smiju onemogućiti primanje Hrvatske 1. jula budući da je ona uspješno završila pristupne pregovore.

Bonus video: