Danska: Većina nastavnika privremeno udaljena sa posla

Ta mjera je zakonski na raspolaganju poslodavcu i predstavlja vid pritiska kada ne dođe do dogovora sa sindikatima
0 komentar(a)
Đaci širom svijeta, Foto: Džulijan Džermejn
Đaci širom svijeta, Foto: Džulijan Džermejn
Ažurirano: 02.04.2013. 07:36h

Nakon što su propali pregovori Sindikata prosvjetnih radnika Danske i njihovog poslodavca, Zajednice opština Danske, o radnom vremenu u državnim osnovnim školama, većina nastavnika je od privremeno udaljena sa posla.

Danski nastavnici odbijaju da prihvate promjene u svom radnom vremenu na kojima insistiraju opštine

Ta mjera je zakonski na raspolaganju poslodavcu i predstavlja vid pritiska kada ne dođe do dogovora sa sindikatima. Pošto je ta odluka stupila na snagu, obuhvatila je oko 50.000 nastavnika iz svih osnovnih škola na teritoriji Danske, što je preko 85 odsto nastavnog osoblja.

Udaljenje sa posla ne obuhvata vannastavno osoblje i osoblje u produženim boravcima, kao i dio nastavnika koji su izvan sindikata ili imaju status "državnih službenika", dok je ostalima onemogućen ulazak u škole, a plate će im biti isplaćivane iz sredstava sindikata.

Danski nastavnici odbijaju da prihvate promjene u svom radnom vremenu na kojima insistiraju opštine, a koje podrazumijevaju da se poveća broj radnih sati u nastavi i smanji broj sati za pripremu nastave i druge aktivnosti koje nisu direktna nastava.

Bonus video: