Kiparska crkva obećala pomoć narodu

Kiparska crkva je najveći pojedinačni akcionar Grčke banke, posjeduje poljoprivredno zemljište, šume i građevinske parcele
7 komentar(a)
Hristozom, Kipar, Foto: Beta/AP
Hristozom, Kipar, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 31.03.2013. 16:19h

Poglavar Pravoslavne crkve Kipra arhiepiskop Hrizostom Drugi obećao je danas da će učiniti sve što može kako običan narod ne bi gladovao u trentuku najteže finansijske krize koja je pogodila tu zemlju.

Arhiepiskop je naveo da imovina crkve pripada narodu, ali da "dostojanstvo" sprječava ljude da zatraže pomoć, pa je parohijskim sveštenicima rekao da diskretno potraže one koji su u nevolji.

Poslije nedjeljne liturgije, Hrizostom je rekao da će crkva pomoći u kreiranju radnih mjesta, da bi se "na lica našeg naroda ponovo vratio osmjeh". Stopa nezaposlenosti na Kipru je 15 odsto, ali ekonomisti predviđaju rast nezaposlenosti u narednim mjesecima poslije postizanja dogovora s međunarodnim zajmodavcima o finansijskoj pomoći.

Arhiepiskop Hrizostom je prošle sedmice rekao predsjedniku Kipra Nikosu Anastasijadisu da je ukupna imovina crkve "na raspolaganju zemlje, da bi se pomoglo kiparskom narodu i da bankarski sistem ne bi propao".

Kiparska crkva je najveći pojedinačni akcionar Grčke banke, posjeduje poljoprivredno zemljište, šume i građevinske parcele velike vrijednosti, a vlasnik je nekoliko hotela u Nikoziji i na obali. Novim sporuzmom s međunarodnim kreditorima crkva bi, međutim, mogla da izgubi znatan dio svog kapitala.

Bonus video: