Kipar: Vlasnici depozita od preko 100.000 € gube 60% novca na računima

Prvi put u eurozoni najveće štediše neke banke (Banka Kipra) moraće da finansiraju rješavanje dužničkih problema zemlje
0 komentar(a)
Kipar, Banka Kipra, Foto: Beta/AP
Kipar, Banka Kipra, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 31.03.2013. 15:49h

Predstavnici Kiparske centralne banke i Ministarstva finansija potvrdili su da će vlasnici depozita većih od 100 hiljada eura u Banci Kipra, izgubiti 60 odsto novca na računima.

Prvobitna procjena da će veliki deponenti Banke Kipra biti oštećeni za 30 do 40 odsto, već je, kako je objavio Rojters, unijela nervozu kod investitora evropskih kreditora ove sedmice, jer je to prvi put u eurozoni da najveće štediše neke banke finansiraju rješavanje dužničkih problema zemlje.

Centralna banka i ministarstvo finansija Kipra su objavili da će banka deponentima dati akcije vrijedne svega 37,5% na uloge veće od 100.000 eura; ostatak kapitala sa tih računa možda nikada neće biti vraćen vlasnicima

Međutim, centralna banka i ministarstvo finansija Kipra zvanično su objavili da će banka deponentima dati akcije vrijedne svega 37,5 odsto na uloge veće od 100 hiljada eura.

Ostatak kapitala sa tih računa možda nikada neće biti vraćen vlasnicima.

Pooštravanje uslova će poslati jasan signal da paket pomoći označava kraj Kipra kao centra of šor finansija, ali bi, takođe, moglo ubrzati pad ostrvske ekonomije i usloviti ogromna otpuštanja i rast nezaposlenosti, ocjenjuje Rojters.

Restrukturiranje Banke Kipra i prenos pod njenu upravu aktive druge po veličini kiparske banke, Laiki, koja će zatim biti likvidirana, sprovodi se na zahtjev Evropske unije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda u zamjenu za antikrizni program od deset milijardi eura.

Bonus video: