IZJAVA PREDSJEDNIKA

Kipar neće napustiti eurozonu

"Nećemo se upuštati u riskantne poduhvate koji bi ugrozili budućnost naše zemlje", rekao je predsjednik Anastasiades na poslovnom skupu
0 komentar(a)
Kipar, Nikos Anastasijades, Foto: Beta/AP
Kipar, Nikos Anastasijades, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 29.03.2013. 13:02h

Kipar neće napustiti euro zonu poslije dobijanja međunarodnog paketa pomoći da bi izbjegao bankrot, rekao je kiparski predsjednik Nikos Anastasijades.

Kiparski predsjednik rekao je da je prije mjesec dana preuzeo vođstvo zemlje koja je bila na putu ka bankrotu

"Nećemo napustiti euro, insistiram na tome. Nećemo se upuštati u riskantne poduhvate koji bi ugrozili budućnost naše zemlje", rekao je Anastasiades na poslovnom skupu u Nikoziji, prenosi kiparska agencija CNA.

Kipar je član Evropske unije od 2004, a eurozone od 2008. godine. Kipar je u ponedjeljak postigao dogovor sa Evropskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom po kome je dobio 10 milijardi eura a zauzvrat je prihvatio drastično da restrukturiše svoj bankarski sistem.

Kiparski predsjednik rekao je da je prije mjesec dana preuzeo vođstvo zemlje koja je bila na putu ka bankrotu i kritikovao vladu svog prethodnika, komuniste Demetrisa Hristofjasa zbog ubacivanja kapitala u drugu po veličini banku u zemlji Laiki banku koja treba da bude ugašena.

Na istom skupu predsjednik Parlamenta, socijalista Janakis Omiru odbacio je postignut sporazum. On je ocijenio da su obaveze preuzete da bi se dobila pomoć od 10 milijardi eura "ponižavajuće i razorne za ekonomiju" i da bi trebalo razmotriti drugu opciju, navodi agencija CNA.

Preporučujemo za Vas