Papina kritika sveštenicima: Pustite karijeru, pomognite siromašnima

Papa je poručio sveštenicima da moraju pomagati „tamo gdje ima bolesnih, krvoprolića, sljepila koje vapi za vidom i zatvorenika koji robuju mnogim vladarima zla"
85 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2013. 21:22h

Među 12 osoba čija je stopala papa Franjo juče oprao i poljubio na tradicionalnoj ceremoniji u kaznenom domu za maloljetnike u Rimu, bile su i dvije mlade žene, što je prvi put da je jedan poglavar Katoličke crkve na Sveti četvrtak uključio žene u svoj obred.

Papa je obišao zatvor Kasal del Marmo na periferiji Rima zbog tradicionalne mise, kojom se obilježava Isusov gest poniznosti prema apostolima noć prije nego je ubijen.

Ceremonija je tradicionalno ograničena na muškarce, jer su svi Isusovi apostoli bili muškarci. Portparol Vatikana je kazao da su od 12 odabranih zatvorenika dvoje bili muslimani.

Ceremonija je tradicionalno ograničena na muškarce, jer su svi Isusovi apostoli bili muškarci. Portparol Vatikana je kazao da su od 12 odabranih zatvorenika dvoje bili muslimani

To je bio i prvi put da je ceremonija obavljena u nekom kaznenom domu za maloljetnike, a Franjo, koji je izabran prije samo dvije sedmice, je kazao da želi da bude bliže onima koji pate, navela je agencija Rojters.

Sve pape u skorijijoj istoriji su obavljale obred u bazilici Svetog Petra ili u bazilici Svetog Jovana Lateranskog, što je njihova glavna crkva kao biskupa Rima.

U kratkoj besjedi, papa je kazao mladim zatvorenicima da svako, čak i on sam, mora da bude u službi drugih.

„To je primjer Gospoda. On je bio najvažniji ali je pravo stopala drugima. Najvažniji mora biti u službi drugih“, naglasio je.

Na jutarnjoj misi u Vatikanu, Franjo je pozvao katoličke sveštenike da se posvete pomaganju siromašnima i bolesnima umjesto što brinu o karijerama u Katoličkoj crkvi.

Besjeda na prvom Svetom četvrtku kao poglavara 1,2 milijarde pripadnika Katoličke crkve predstavlja novu potvrdu papine odlučnosti da približi Crkvu siromašnima.

Poručio je sveštenicima da moraju pomagati „tamo gdje ima bolesnih, krvoprolića, sljepila koje vapi za vidom i zatvorenika koji robuju mnogim vladarima zla“.

Ovaj 76-godišnji papa je naslijedio Vatikan uzdrman skandalom u kojem su medijima dostavljena dokumenta o navodnoj korupciji u njegovoj administraciji i u kojima se opisuje kako se crkveni zvaničnici međusobno sukobljavaju da bi napredovali u karijeri.

Na jučerašnjoj misi, prvog dana četvorodnenih svečanosti koje će biti okončane u nedjelju proslavom katoličkog Uskrsa, Franjo je poručio da bi sveštenici umjesto „samoispitivanja“ trebalo da se posvete onima kojima je pomoć neophodna.

Naglasio je da ti sveštenici „ne stavljaju svoju kožu i svoje srce na pladanj, i nikada nisu čuli toplu, iskrenu riječ zahvalnosti“.

Na misi kojoj je prisustvovalo gotovo 1.600 sveštenika iz Rima, Franjo je poručio da oni koji ne žive ponizno i blizu naroda rizikuju da postanu „kolekcionari antikviteta i novotarija“.

Galerija

Bonus video: