TEHNIČKA VLADA?

Italija bez vlade, Bersani vratio mandat

Nema kraja političkoj agoniji u Italiji, nakon što kandidat ljevice za premijera, Pjer Luiđi Bersani nije uspio da formira vladu. Bersani obavijestio predsjednika Italije da vraća mandat.
0 komentar(a)
Pjer Luiđi Bersani, Foto: Rojters
Pjer Luiđi Bersani, Foto: Rojters
Ažurirano: 28.03.2013. 19:56h

Kandidat ljevice Pjer Luiđi Bersani, nije uspio da se dogovori o formiranju nove italijanske vlade. Bersani je o neuspjehu pregovora sa potencijalnim partnerima obavijestio predsjednika Italije Đorđa Napolitana.

Bersani čija stranka pripada korpusu lijevog centra, rekao je novinarima da su bili "neprihvatljivi" pojedini uslovi stranaka sa kojima je razgovarao o formiranju vladajuće koalicije. Neuspjeh Bersanija da sastavi vladu otvara vrata mogućnosti stvaranja tehničke vlade sa ograničnom misijom, a to je obavljanje hitnih zadataka radi zaštite italijanske ekonomije.

Bersani je od prošlog petka pregovarao s potencijalnim partnerima, međutim perspektivni kandidat za koalicionu vladu, populistički Pokret "Pet zvezda" koji kontrira italijanskom establišmentu, neće da podrži ni Bersanija, niti neku drugu političku stranku.

S druge strane, Bersani je isključio mogućnost saveza sa bivšim premijerom Silvijem Berluskonijem i njegovom koalicijom desnog centra. Bersanijeva koalicija lijevog centra kontroliše donji dom Parlamenta ali ne i gornji dom, Senat.

Iz kabineta italijanskog predsjednika je saopšteno da će Napolitano bez odlaganja već u petak razgovarati sa predstavnicima parlamentarnih stranaka. Nakon toga italijanski predsjednik će odlučiti o daljim potezima - da još vremena da za formiranje kakve takve vlade ili da raspiše nove izbore.

Preporučujemo za Vas